Klaus Iohannis – observator constituțional, la desemnarea noului premier?
Aparent, PSD a venit cu o propunere greu de refuzat. CV-ul politic al doamnei Dăncilă – plecată din Roșiorii de Vede, naturalizată de 9 ani la Bruxelles, disciplinată, predictibilă, feministă viguroasă, cu diplomă în inginerie, cu înfățișare cuviincioasă, -, nu are umbre. De aceea, consultările președintelui cu partidele, pentru stabilirea primului-ministru, sunt o formalitate. Administrația Prezidențială le convoacă, doar pentru că așa scrie la Constituție.
Propunerea, desemnarea, votarea, jurământul noului premier – filmul
Miercuri, Klaus Iohannis va discuta cu toate partidele parlamentare; seara, șeful statului o va desemna pe Viorica Dăncilă cu formarea noului guvern. În maximum 7 zile, PSD și ALDE vor cădea de acord pe propunerile de miniștri și pe ministere, și le vor trimite președintelui. Care probabil nu va dori să întoarcă nici o nominalizare, știind fiind că tot e degeaba, căci are dreptul la o singură respingere.
În ultima săptămână de vacanță parlamentară, pe 28, sau 29 ianuarie, sau chiar mai repede, va fi convocată o sesiune extraordinară, pentru votarea în plenul parlamentului al noului guvern de coaliție; va urma pișcotul și șampania de la Cotroceni, adică jurământul miniștrilor, și gata: România are guvern. Fără mare tevatură, fără zarvă, fără emoții. Și nici nu a durut prea tare.
Premieră în istoria României – prima femeie șef de guvern, propulsată de PSD
De reținut un element de noutate absolută și modernitate politică: pentru prima dată în istoria țării, Guvernul României va fi condus de o femeie. Ironia și paradoxul vieții fac ca această femeie să fie mândra membră a celui mai anti-democratic și anti-justiție partid din actuala clasă politică – PSD.
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).
Citește și:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Dragnea – ”mână proastă”
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Tudose s-a spânzurat de limbă în steagul secuiesc
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Lepădarea de Dragnea a lui Mihai Tudose
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Ministrul-dezastru de la Interne: Carmen Dan
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Dangăt de clopot peste Ardeal – drum deschis spre referendumul autonomist maghiar
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Liviu Dragnea, de neclintit în PSD, la început de an
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Nu trageți în Donald Trump!
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Politicienii români – minim istoric de încredere, în 2018
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Ambasada din Ierusalim a lui Dragnea și Tăriceanu
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Minciunile lui Decembrie 1989 trebuie spulberate. Cu orice preț
- Editorial de Claudiu Săftoiu. ”Cătușiada” DNA – sub asediul puterii politice, cu pretextul unei directive UE