Bani europeni și de la buget, hăpăiți și prădați între pesediștii teleormăneni

Consultanții israelieni ai domnului Dragnea îi vor fi spus deja că singurul predicat care trebuie rostogolit la televiziuni și în opinia publică, de acum încolo, este: ”sunt nevinovat, sunt victima unui sistem ocult și nenorocit condus de DNA, se dorește preluarea PSD”. Numai că investigația DNA a pornit ca urmare a sesizărilor  ”Oficiului european anti-fraudă” (OLAF), transmise procurorilor în septembrie 2016, privind suspiciuni de obținere nelegală de fonduri pentru drumurile județene de firma ”Tel Drum”. OLAF a anunțat că a depistat dovezi ale colaborărilor secrete între beneficiarii fondurilor europene, funcționari din administrația locală și firme, dar și falsuri în acte, în timpul procedurilor de achiziție.  Relația dintre OLAF și autoritățile române a funcționat ”pozitiv”, după cum declară directorul instituției europene. Experții speră să recupereze integral prejudiciul imens și că, o dată cu trimiterea în judecată a dosarului, vor exista ”puternice efecte, în sensul descurajării”.

Problemele de la Teleorman ale liderului PSD scot la iveală un modus operandi tipic politicienilor corupți din America Latină: stăpâni absoluți peste o regiune, își subordonează toate instituțiile locale, zdrobesc sub enorma influență orice opoziție și drenează profiturile – bani, bunuri, funcții, proprietăți, companii, lacuri și pământuri – spre beneficiul propriu și al acoliților. Despre califatul pesedist de Teleorman se vorbește nu din 2016, ci de când Liviu Dragnea a pus mâna pe județ, adică de vreo 15 ani. Numai faptul că s-ar fi înfruptat, prin interpuși, și din bani europeni a făcut ca târziu, în 2016, organele de investigație de la Bruxelles să ceară filialei de la București să facă lumină în cazul posibilei obțineri necinsite de fonduri europene. Ce au descoperit, dacă este dovedit și judecat, este deja motiv de 10 de pușcărie, pentru fraudare de fonduri europene.

Opoziția politică parcă s-a deșteptat și acționează coordonat: cere la unison demisia lui Dragnea din fruntea Camerei Deputaților. Desigur, de dragul de a mai apărea pe la televizor. Fiindcă recursul la o excepție în regulament, pentru declanșarea procedurilor de demitere a președintelui Camerei, dovedește cât de ușor se intră în parlament, dar cât de greu se iese. Fiindcă legile sunt făcute tot de ei, politicienii, din opoziție sau de la putere, și viceversa.

Demnă de atenție este însă reacția lui Liviu Dragnea.

Relaxat chiar, liderul PSD exclude orice vinovăție proprie în sifonarea de proporții europene din Teleormanul natal. Realitatea paralelă în care s-a plasat pe sine însuși și pe susținătorii săi direcți – lideri de partid influență sau membri PSD simpli – îl determină să  reziste fără să clipească, în fața asaltului instituțiilor statului asupra sa și a familiei sale. Faptul că nu i se mișcă nici un mușchi al feței, când susține că este doar o victimă inocentă, arată că virusul, cancerul corupției și duplicității i-au cuprins nu numai persoana publică, ci calitatea sa de cetățean. Altfel nu se explică cum a putut să își bage întreaga familie în mijlocul puroiului de relații, aducător de bani și bunuri, pentru devalizarea bugetelor locale și poftirea la fonduri europene.

”Sultanul de Gratia” acționează de peste 17 ani în Teleorman, fără ca ”organele” să îl fi deranjat

Limba domnului Dragnea – ca a oricărui politician ajuns putred de bogat în exercitarea exclusivă a funcțiilor publice – este limba banilor obținuți ușor, prin poziții de influență și prin ochii închiși de ani și ani, de organele abilitate ale statului. Nu este posibil ca averi nemăsurate și nejustificate să crească nesimțit și revoltător în cele mai sărace județe din România, iar mâna justiției române să fie scuturată de peste hotare, pentru a ridica în sfârșit balanța dreptății. O lipsă criminală de vigilență și de respect pentru numele pe care îl poartă îi face pe unii polițiști, procurori, magistrați, judecători, să îngenuncheze în fața acestor sultani de Gratia, care nu se opresc niciodată. Mai periculoși decât corupții, sunt polițiștii, procurorii și magistrații corupți. Când acționează împreună și pe termen lung, nici un stat nu le rezistă, nici o democrație nu le biruie lanțurile. Dosarul ”Tel Drum” nu trebuie să se finalizeze în verdicte în justiție, fără ca cei care au permis aceste jafuri, timp de ani și ani de zile, să nu fie și ei trași la răspundere.

Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).


Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News