Ce lipsește acut Europei? Gestionarea unică, la comun, a problemelor anti-teroriste, de securitate și de apărare

Crimele vin la câteva zile de la odioasa operațiune revendicată de Statul Islamic, la Barcelona, cu 14 morți și 130 de răniți. Ultimul din cei 12 complotiști din Catalonia, care au pus la cale asaltul cu mașina asupra civililor, a fost ucis astăzi. Serviciile de securitate spaniole au colaborat cu cele franceze în acest caz punctual, demantelând pentru totdeauna, deși prea târziu o celulă radicalizată, cu încrengături în Barcelona-Paris-Bruxelles. Ce poate fi mai european, decât aceste orașe-cult ale lumii noastre occidentale?

Rabinul șef al evreilor din Barcelona le-a cerut disperat evreilor să se întoarcă acasă, plecând din Spania, țara care a devenit, în opinia lui, ”centrul terorismului islamist pentru toată Europa„. Anul trecut, luptătorii ISIS își îndemnau acoliții să se răzbune pe spaniolii de azi, aducând argumentul uciderii a 60 000 de musulmani, în bătălia de la Uqab, din Andaluzia, sudul Spaniei, întâmplată în anul 1212, în timpul dominației musulmane din Spania, din perioada anilor 711-1492. După cum vedem, motivele închipuite sau nu potențează elemente marginale radicale, răspândite în întreaga Europa, pentru a slăbi instituțional societățile europene și a-i îngrozi pe cetățenii europeni, mai nesiguri în țările lor, ca niciodată.

Împotriva acestui război gri, urban, cu agresori invizibili, cu arme dintre cele mai șocante – camioane, furgonete, cuțite, bâte, gaze ucigașe, mitraliere –, împotriva inocenților aflați la locul și momentul nepotrivite, soluțiile europenilor plutesc într-o derivă criminală, la rândul ei. Europa instituțiilor nu contrapune acestor valuri de crime în masă și în serie decât un străveziu și depășit dispozitiv de apărare. În materie de informații și de măsuri anti-teroriste coerente.

De ce atacă teroriștii Europa din toate pozițiile, când vor mușchii lor de pe frunte?

Pentru că pot. Simplu. Dar de ce pot? Pentru că Europa nu are armată unică. Pentru că Europa nu are o securitate unică, după desființarea granițelor interne. Dacă intră un radicalizat în Europa, nu îl mai găsești decât dacă vrea el, și asta doar după ce iese la vânătoare de civili pe strasse.  Pentru că Europa nu are un sistem de informații și contrainformații unic, adică nu are o comunitate de informații europeană unică. Pentru că, foarte curios, nici până acum, Europa nu are unități antiteroriste sub comandă unică, deși este lovită aproape săptămânal în stradă, în aglomerațiile urbane. Pentru că Europa nu are un serviciu de evidență a persoanelor unic. Pentru că nu are un cod unic de înregistrare a companiilor. Pentru toate acestea, Europa instituțională este un șvaițer foarte bine organizat, prin care intră, ies și detonează ce vor mușchii lor, șobolanii inumani care populează deja casa națiunilor europene și care sunt denumiți, generic – teroriști.

Mai mult decât oricând, Europa are nevoie de un plan comun de apărare. Pentru că planul distrugerii ei, cu fiecare atentat imposibil de deturnat, se desfășoară sub ochii îngroziți ai europenilor lipsiți de apărare.

FOTO: Arhivă


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicenilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).


Citește și: 

 
 

Urmărește-ne pe Google News