De la radicalismul lui Tokes, la radicalismul UDMR

Primul maghiar care a vorbit răspicat despre autonomia secuiască, încă din perioada anilor 1990, a fost Laszlo Tokes. Pastorul maghiar, erou al Revoluției Române – decorat, în 2009, de un fost președinte al României, cu Ordinul Național ”Steaua României”, în semn de mare apreciere a curajului și demnității de care a dat dovadă” – a fost și este un model de anti-românism în stare radicală pură. Între timp, pentru consecvența declarațiilor incitatoare și anti-românești, i s-a retras decorația. O reparație degeaba. Anul trecut, la ”Școala de Vară” – ”Tusvanyos” de la Băile Tușnad, în Harghita, aflat lângă premierul ungar Viktor Orban, Laszlo Tokes decreta: ”Acum e momentul autonomiei teritoriale și al independenței totale a Ardealului și a Partiumului”. ”Partium„ se referă la teritorii din actualele județe Arad, Bihor, Caraș-Severin, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Timiș din România; din județul Hajdu-Bihar din Ungaria; și din regiunea Transcarpatia din Ucraina.

”Apărarea Constituției” – divizie operativă a SRI – (mai) sunteți pe recepție?

Citez, cu mâhnire, dintr-un editoral propriu, scris în ”Libertatea”, în 4 octombrie 2017: ”La doar patru zile (4 octombrie 2017) după referendumul ilegal din Spania, din provincia cu autonomie extinsă Catalonia (…), politicienii maghiari ridică fără menajamente problema organizării și în Transilvania a unui referendum pentru independența Ținutului Secuiesc. Mai rămâne ca peste puțin timp, UDMR – partidul etnic maghiar din parlamentul românesc – să adere la această poziție radicală”.

Doar patru luni au trecut, pentru ca timpul să confirme această analiză, pornită de la ”teoria scenariilor”, frecvent utilizată în domeniul intelligence, pe baza ”surselor deschise”, a informațiilor culese din presa scrisă și online. Descriu metoda mea empirică de analiză, pentru a reaminti că Serviciul Român de Informații este obligat să prezinte autorităților statului informații relevante cu privire la tendințele autonomiste și secesioniste, iar reprezentanții statului român sunt obligați să ia măsuri de stat adecvate, neîntârziat și în timp real.

Alinierea UDMR la radicalii maghiari din Ardeal trebuie să ne îngrijoreze. Și să motiveze statul român să ia măsuri active, pentru celebrarea cum se cuvine a cei 100 de ani uniți prin românism. Politicieni români, respectați cu sfințenie Articolul 1, Constituția României: ”România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizil”!


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).


Citește și: 

 
 

Urmărește-ne pe Google News