Oferta Iohannis 2020: încă 5 ani de coabitare?
Constituția de astăzi va fi valabilă până în 2020, și mult după. Domnul Iohannis o va respecta permanent, ca șef de stat, ca om de stat. Pentru mine și pentru țara mea, un președinte curat constituțional este tot ce îmi doresc. Până în 2020, coaliția PSD-ALDE va fi reușit să treacă prin parlament ”Legile Justiției”, ”Legea Pensiilor”, iar Klaus Iohannis le va fi promulgat ulterior, constituțional. De asemenea, multe dintre efectele măsurilor PSD-ALDE vor fi resimțite din plin. Pe de o parte, asupra milioanelor de contribuabili păcăliți – creșteri minore și graduale de salarii, anulate de scumpiri lente și constante, frecvente întârzieri la salariu, șomaj în creștere, ca urmare a sucombării multor firme mijlocii și mici, după transferul contribuțiilor -. Pe de altă parte, efecte vor fi și asupra minorității privilegiate a celor aproximativ 44.000 de cetățeni, aleși sau numiți în funcții, prin mecanisme politice (consilierii locali sau generali, președinții de consilii județene și vicepreședinți, primarii și viceprimarii, secretarii de stat și subsecretarii, miniștrii, directorii și directorii-adjuncți din deconcentrate, membri ai Consiliilor de Administrație, parlamentarii, președinții de partid, sau de țară) și a infractorilor de toate soiurile, beneficiari direcți ai prevederilor noilor ”Legi ale Justiției”, promulgate în mandatul lui Klaus Iohannis. Conform Constituției.
Efectele interne ale coabitării între palatele politice, până în 2020
În perioada 2018 – 2020, Klaus Iohannis nu se va schimba. Va rămâne un politician corect, cu un zâmbet strepezit strălucitor, cu vorbă măsurată, fără bâlbâieli sau reformulări. Este și va rămâne o personalitate politică cu profil minimalist, riguros, autosuficient, vag implicat, stabil.
Tot în perioada 2018 – 2020, nimic nu va împiedica coaliția PSD-ALDE să cumpere pe mai departe populația – cum îi este obiceiul – , cu alte mici majorări de salarii și beneficii sociale suplimentare. Fiindcă tot e la guvernare, și nu dă din banii ei, ai coaliției.
Până în 2020, partidele de opoziție se vor carota unele pe altele, bucurându-se, printre altele, că noile Legi ale Justiției le scapă de responsabilitatea propriilor guvernări anterioare, când semnau cu voioșie documente implicând banul public. Nimic nu anunță o pactizare a acestora și pregătirea pentru o acțiune solidară electorală, în 2020, fiindcă parteneriatul nu se află în ADN-ul lor politic.
România 2020 – tot țara lui Klaus și a lui Dragnea?
În anul 2020, atât PSD-ALDE, cât și Klaus Iohannis își vor împărți din nou teritoriile politice. PSD-ALDE vor lua țara, parlamentul și zecile de mii de funcții și posturi din administrație, iar Klaus Iohannis va lua Palatul Cotroceni și tot protocolul cuvenit președintelui țării. Destul de posibil, UDMR și ai lor vor trage la rupere și cu sârg de pământ românesc, în ritm autonomist maghiar. În acest fel, după cel trei runde de alegeri din 2020, România va fi prezentată lumii drept o țară democratică și stabilă, expertă în coabitare politică. Desigur, termenul ”coabitare” este un termen democratic, constituțional.
Din tot acest viitor previzibil, cinic, fără pierzători, lipsim câțiva: oamenii cu speranța într-o Românie mai bună. Hotărât lucru, Klaus Iohannis nu a greșit, pentru că se va fi ajuns aici, în 2020. Dânsul atât poate. Sau ar fi trebuit oare, în cei 5 ani, măcar să bată țara la pas. Să arate că iubește ceva, sau pe cineva din țara asta. Să arăți că iubești nu este neconstituțional, domnule președinte. Nu. Cei cu speranța într-o Românie mai bună am greșit că l-am convins pe domnul președinte că nu a greșit, și că ne-a lăsat să îi degustăm coabitarea, de două mandate prezidențiale, cu PSD. Zi de zi, lună de lună, an de an, mandat după mandat.
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).
Citește și:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Premier de nerefuzat pentru Iohannis: un taliban PSD de Teleorman
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Dragnea – ”mână proastă”
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Tudose s-a spânzurat de limbă în steagul secuiesc
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Lepădarea de Dragnea a lui Mihai Tudose
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Ministrul-dezastru de la Interne: Carmen Dan
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Dangăt de clopot peste Ardeal – drum deschis spre referendumul autonomist maghiar
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Liviu Dragnea, de neclintit în PSD, la început de an
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Nu trageți în Donald Trump!
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Politicienii români – minim istoric de încredere, în 2018
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Ambasada din Ierusalim a lui Dragnea și Tăriceanu
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Minciunile lui Decembrie 1989 trebuie spulberate. Cu orice preț
- Editorial de Claudiu Săftoiu. ”Cătușiada” DNA – sub asediul puterii politice, cu pretextul unei directive UE