Iohannis nu va mai putea să o apere pe Kovesi, după ce legile Justiției vor fi modificate
Dacă modificările la legile Justiției vor fi votate de parlamentul majoritar PSD-ALDE, atunci am asistat la ultima decizie de acest gen a președintelui României. Șeful statului a fost scos din procedura de revocare a procurorilor de rang înalt, inclusiv al procurorului șef anti-corupție. Asistăm așadar la ultima acțiune prezidențială de scoatere de sub comandament politic a instituției desemnate să lupte cu corupția, în România. Noile legi îl mențin pe președinte în procedura numirii procurorilor șefi de parchete, însă șeful statului nu va mai avea atribuții în revocarea acestora.
Până atunci, degeaba sesizează ministrul Justiției CCR, refuzul președintelui nu este neconstituțional. Potrivit principiului simetriei, cine numește, poate și revoca. Dacă cel care numește, în speță președintele României, nu vrea să revoce un procuror, nu o face. Este un lucru evident, pe care fostul judecător constituțional Tudorel Toader îl știe foarte bine. Mai mult, potrivit Legii 303 din 2004, ministrul Justiției poate doar propune revocarea, dar nu poate dispune revocarea unui procuror de rang înalt. Acest lucru îl poate face doar cel care l-a numit, adică președintele țării. Asta pe legile actuale.
Kovesi scapă de demitere, până la intrarea în vigoare a noilor legi ale Justiției
Planul politicienilor cu probleme penale, aflați în funcții și demnități naționale, merge mai departe. Decuplarea președintelui țării de la mecanismul de revocare a procurorilor este un obiectiv major al Comisiei speciale de modificare a legilor Justiției. Demersul politicianist de a cere Curții Constituționale să se pronunțe în legătură cu decizia președintelui îl îngroapă și mai mult în ridicol pe ministrul Justiției. Cu cât Tudorel Toader se încăpățânează să ceară capul lui Kovesi, cu atât mai străvezie și mai explicabilă devine acțiunea coaliției PSD-ALDE de a debalansa deciziile de numire și revocare în sistemul de justiție din România. Este o chestiune de timp, până când președintele va asista neputincios la scoaterea din funcții a procurorilor, fără să mai poată face nimic.
Răspunsul CCR la sesizarea ministrului va scoate la lumină intențiile lui Daniel Morar și ale PSD
Dacă episodul debarcării lui Kovesi se amână, tot ce ne rămâne este să vedem ce vor spune judecătorii constituționali, dar mai ales Daniel Morar, ca răspuns la sesizarea lui Tudorel Toader. Domnul Morar s-a dovedit un profesionist atent la caruselul politic, iar recenta ieșire nesportivă la adresa succesoarei sale din fruntea DNA pare un semnal de reactivare publică evidentă. Vom urmări votul domnului Daniel Morar, cu siguranță. Spectacolul jenant al coaliției de la putere continuă. Marii politicieni ai nației se bat cu cotorul cărților de drept în cap. Din păcate, nu le intră noțiuni de drept, fiindcă politica de Dâmbovița le ocupă tot ”hard disk-ul”.
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).
Citește și:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. În Siria nu a început războiul, ci doar curățarea de arme chimice
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Iliescu nu va apuca sentința, dar își va trăi vinovăția de la Revoluție
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Lecția nervilor tari, administrată de Donald Trump, în dosarul sirian
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Sfâșierea controlată a Republicii Moldova – o neputință convenabilă asumată cinic
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Daniel Morar ar mai vrea o dată la șefia DNA, deși postul e ocupat
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Protocolul dintre SRI și Parchetul General – o măsură excepțională în lupta împotriva corupției
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!