Îngenuncheată în parlament, opoziția e mai anemică decât oricând

În actuala legislatură, avem cea mai anemică opoziție din ultimii ani. Indecizia, lipsa de entuziasm politic și interesele ascunse ale multora dintre parlamentarii așa-ziși de dreapta descurajează orice empatizare a opiniei publice cu peneliștii, useriștii și pemepiștii din Parlament. Scorul final al votului, de 159 de voturi ”pentru”, 3 ”împotrivă” și 23 de abțineri, este tabloul jalnic al unei opoziții fărâmițate și nesincronizate. Cu o prezență în sală de doar 274 de parlamentari, din totalul de 465, PNL și USR ar fi avut nevoie de 233 de voturi, pentru a răsturna cabinetul Tudose. Unde mai pui că nici măcar cei care au semnat moțiunea nu s-au prezentat toți. Împreună, voturile USR, PNL si PMP ar fi totalizat, 168 de voturi, insuficiente oricum.

Între timp, la comisia juridică de la Cameră, PSD a trecut val-vârtej cele 700 de amendamente depuse la modificările legilor Justiției. Nici juriștii opoziției, nici judecătorii din CSM nu au făcut față mitralierelor Florin Iordache, Șerban Nicolae și Eugen Nicolicea. După viteza pe care au luat-o evenimentele, prin reconfirmarea forței sale parlamentare, o dată cu eșecul moțiunii de cenzură, PSD va trimite la vot în decembrie legile modificate ale Justiției, prin care se taie din prerogativele președintelui, iar ministrul Justiției, numit politic, interferează în numirile din Ministerul Public. Astfel, în actuala sesiune parlamentară, în marș forțat de legiferare, PSD își poate atribui ca bifate cele mai multe dintre măsurile șoc anunțate în programul de guvernare: Legea salarizării unitare, noul Cod Fiscal și noile Legi ale Justiției.

Decizia CCR în ”dosarul Belina” – recursul firesc la normalitate în jurisprudența internă

Imună la avertismente, amenințări, moțiuni simple sau de cenzură, lanțuri umane înfășurate liberal în jurul Parlamentului, coaliția condusă de lideri penali este zdruncinată câteodată și de deciziile CCR. Constatând că nu există conflicte constituționale între Guvern și DNA, CCR dă liber anchetării miniștrilor care au făcut posibilă tărășenia din dosarul Belina, de la Teleorman. Magistrații CCR au citit pur și simplu corect, rațional, legea contenciosului administrativ, și au răspuns pe măsură. Este creat astfel un precedent redutabil în jurisprudența românească, menit să sancționeze drastic demnitari care abuzează de funcții în ministere, în administrația centrală sau locală. Oportunitatea unor măsuri administrative abuzive, sau interesate, va putea fi cercetată penal, neîngrădit. Miniștrii care încalcă legea pot plăti cu funcția, dar și cu propria libertate, dacă e cazul. Un lucru de o normalitate izbitoare – după faptă, și răsplată – este repus în cadre juridice, de cea mai înaltă instanță. Doar așa i se poate da peste degete domnului Tăriceanu, care este direct amenințat de propria exercitare nelegală a funcțiilor prin care a tot trecut.

”Tefeliștii” dau mâna cu sindicaliștii, în protestul comun împotriva guvernului Tudose

Exercițiul agresiv de forță legislativă practicat de PSD mai poate fi contracarat doar de acțiunea străzii.

Mitingurile autorizate pregătite de marile centrale sindicale – din păcate nu toate, după cum observa unul dintre inițiatorii manifestației naționale sindicale din 12 decembrie, Dumitru Costin – pot constitui un semnal că România are o reacție pe măsură la represiunea politică practicată de coaliția PSD-ALDE. ”Sunt două teme fierbinţi care vizează activitatea noastră: faimoasa mutare a contribuţiilor de la angajator la angajat, modificările Codului Fiscal şi modificările Legii 62, care înseamnă de fapt eliminarea îngrădirilor care sunt astăzi în legislaţia naţională, asupra drepturilor şi libertăţilor tuturor lucrătorilor din România în a se organiza şi a-şi apăra drepturile şi libertăţile”, subliniază Dumitru Costin noima pentru care se ridică lumea sindicală.

De remarcat că, pentru prima dată, societatea civilă este sprijinită de mișcarea sindicală, muncitorii de la stat sunt sprijiniți în protest anti-guvernamental de salariații din privat. Cu alte cuvinte, ”tefeliștii” s-au dat cu sindicaliștii, și protestează împotriva cabinetului. Motivul este același: atât privații, cât și salariații din bani publici suferă de pe urma schimbărilor controversate operate de guvern.

Un răspuns proporțional, consistent, masiv, este obligatoriu, pentru sănătatea democrației și economiei românești.


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).


Citește și:

Urmărește-ne pe Google News