O organizație teroristă servită de mercenari din 40 de țări
Ocupând vaste teritorii de graniță dintre Siria și Irak, ținutul ”Statului Islamic” a devenit, începând cu 2011, cel mai fierbinte și violent punct de pe planetă.
De aici au plecat veștile cele mai urâte ale ultimilor ani: cruzimea jihadistă fără limită asupra localnicilor, atentatele oribile din Europa Occidentală, jafurile și contrabanda cu artefacte istorice, confiscarea câmpurilor petroliere din Irak, izgonirea a sute de mii de sirieni spre Europa Centrală și de Vest – exod care a culminat cu criza refugiaților din 2015-2016.
Realitatea de la fața locului este pustiitoare: mercenari din 40 de țări, plătiți regește de separatiștii jihadiști, au făcut din distrugere și crimă, o uriașă sursă de profit: au îngenuncheat și omorât sute de mii de oamenii simpli, au jefuit și vandalizat clădiri istorice și de patrimoniu, au zdrobit artefacte milenare din orașul Palmira, unul dintre siturile cele mai importante ale patrimoniului mondial UNESCO. Milioane de barili de petrol au fost vândute cu profit însutit de ISIS. Mii de obiecte antice neînregistrate – deci furate – ar fi fost achiziționate pe piețele asiatice, europene și americane, fără jenă. Teroriștii au ajuns să se autofinanțeze, pe termen nelimitat. Cu banii obținuți, au cumpărat arme și au năimit luptători cu ziua. Aceștia sunt principalii responsabili de uciderea a peste 270 000 de civili, în peste cinci ani de ocupație jihadistă. Cei mai mulți dintre teroriștii ISIS sunt mercenari cărora li s-au asigurat arme, muniție și echipament militar. Un detaliu grav: după dispariția ”Statului Islamic”, nemaiavând cui să le predea, mercenarii vor pleca cu toate efectivele letale.
Fenomenul ”Statul Islamic” și perioada post-conflict
La originea fenomenului ”Stat Islamic” – grupare extremistă arabă, cu o ascensiune para-militară colosală și o forță de ocupare samavolnică a teritoriilor siriene și irakiene de graniță, de nestăvilit – se află mai mult decât doctrina jihadistă, ori cruntele ostilități etnice și de clan, drept motivări specifice religiilor lumii arabe. Marile puteri sunt acuzate frecvent că și-au băgat coada și interesele petroliere în lumea arabă, uitând că există o zicere care nu și-a pierdut nicicând actualitatea: ”la probleme arabe – soluții arabe”. Reversul medaliei? În fața controlului străin al resurselor naturale proprii, elementele cele mai extremiste ale lumii arabe au exportat în Occident, în întreaga lume creștină, un set de violențe de tip terorist imposibil de contracarat. În final, s-a ajuns la războiul așa zis ”hibrid”. Acesta se manifestă prin acțiuni cibernetice și informaționale extrem de intruzive (internet, platforme social-media), desfășurate permanent și dublate prin atentate de magnitudine, în zone urbane aglomerate și suprapopulate.
O dovadă a prezenței războiului informațional care generează teamă extremă: la nici 24 de ore de la declarațiile victorioase ale lui Vladimir Putin, Bashar al-Assad și Hassan Rohani, teroriștii din ISIS ar fi cerut asasinarea lui Barron Trump, fiul cel mic, de 11 ani, al președintelui american Donald Trump.
Perioada post ”Stat Islamic” se poate dovedi la fel de periculoasă ca și cea de stârpire a teroriștilor ISIS, pentru europeni și statele democratice, cu economie de piață performantă. Elemente alienate, indivizi și celule mânate de frustrări și spirit de răzbunare, vor fi următoarele ținte ale luptei împotriva terorismului internațional, de sorginte jihadistă.
Războiul lumilor continuă. Îl privim, îl consumăm, îl trăim.
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).
Citește și:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Vot pentru achiziția rachetelor ”Patriot”: cu industria de armament pe butuci, măcar gloanțe putem fabrica pentru NATO?
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Țipătul din scara blocului al opoziției române
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Asediu total al PSD-ALDE împotriva economiei de piață și a statului de drept
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Bani, averi colosale și influență – paradisurile fiscale care batjocoresc planeta
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Atentat terorist în America: de la Loteria Vizelor, la ”Loteria Viselor”?
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Pierdut senator PSD, între rezistența anticomunistă din munți și ”banditismul” românesc interbelic
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Scoate CSM castanele fierbinți în locul lui Tudorel Toader? Capul lui Kovesi atârnă și de ”avizul consultativ” suprem