Tudorel Toader – afirmații halucinante pentru salvarea propriilor legi
Ministrul își apără cu dinții propunerile de modificare a legilor Justiției. El nu ezită să calce pe capul primului său șef, premierul Mihai Tudose. Iritat că modificările la legi trenează la Comisia Specială Iordache, Tudorel Toader a amenințat ca le va trece prin guvern, prin ordonanță de urgență (OUG), dacă votul în plen va întârzia. În disperarea de a-și vedea legile votate, ministrul uită că a fost un profesionist respectat. El a justificat recursul la OUG, pentru respectarea Directivei UE privind prezumția de nevinovăție, cu termen limită abia la 18 aprilie 2019. Chiar și așa, tot nu ar fi fost posibilă varianta rapidă de legitimare a modificărilor la legi, pentru că guvernul nu poate emite OUG, în timp ce proiectele de lege cu pricina se află în dezbatere parlamentară. Să nu fi cunoscut Tudorel Toader aceste aspecte procedurale? Mă îndoiesc. Guvernul nu va uza de procedura ordonanței de urgență, iar UE nu ne va rupe gâtul, dacă vom întârzia cu actualizarea unei directive a Consiliului Europei.
CSM îl face de râs pe Tudorel Toader. Și ce dacă? Tot ministru al Justiției rămâne
Tudorel Toader este autorul unui alt demers halucinant, pentru un om venit din sistemul. Cunoscând pe deplin legea, a declarat totuși, în contextul ”Dosarului Belina”, că legalitatea unei Hotărâri de Guvern nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a răspuns însă că nu există niciun conflict între DNA și Guvern. Procurorii pot cerceta elaborarea hotărârii de guvern din ”Dosarul Belina”. Mai precis, pot cerceta intențiile miniștrilor care semnează acte normative. Iar asta, înainte ca judecătorii de contencios administrativ să se pronunțe pe marginea legalității documentelor semnate de un ministru. Ministrul Justiției a încălcat independența justiției și fost pus la punct de cea mai înaltă instanță, CSM. Consiliul i-a arătat ministrului Justiției că este și incompetent, și de rea-credință.
Mizele legilor PSD-ALDE ale Justiției – libertatea penalilor din partidele românești
Înverșunarea PSD pentru noile legi ale Justiției are mize care depășesc cu mult importanța respectării programului de guvernare al PSD, sau a unei directive UE. Nu există nimic plauzibil care să explice această halucinantă operațiune de spulberare a statului de drept, decât riscul unor dezastre de carieră politică și profesională, sau a unor sancțiuni severe ale justiției, care planează asupra lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, și a colegilor lor cu probleme penale în diferite stadii. Cine nu își amintește șirul lung de pesediști care se ascunde sub imunitatea parlamentară, după ce au abuzat legea în funcții de demnitate, e bine să își reamintească unde se ascund lașii politici – la PSD și la ALDE. Dar și celelalte partide au penalii lor, care se bucură că PSD scoate castanele fierbinți din foc, cu mâinile lor.
Legile lui Tudorel Toader – făcute pentru bucuria hoților și a corupților
O frază-cheie rostită de Tudorel Toader la Comisia parlamentară atrage atenția, în privința abordării pe viitor, o dată cu modificările aduse legilor Justiției, a elementelor de corupție la nivel înalt. Toader a afirmat că va cere înlocuirea sintagmei ”suspiciune rezonabilă”, cu ”probe temeinicie, dincolo de orice dubiu”. Cu alte cuvinte, traficul de influență, abuzul în serviciu, constituirea de grup infracțional organizat – părți esențiale din instrumentarul investigativ necesar urmăririi penale, pentru descoperirea și probarea actelor de corupție ale politicienilor și demnitarilor statului român, sunt aruncate la coș.
În replică, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a afirmat, tot la Comisia Specială parlamentară, că ”amendamentele depuse la proiectul de modificare a Codurilor penale „amputează” părţi importante din urmărirea penală”. Fost judecător constituțional, ministrul PSD, Tudorel Toader, lovește cu sete în meseria de procuror și o face deschis, aproape cu nonșalanță.
Pentru un os politic de ros, acest om își roade singur întreaga reputație de jurist, odată eminent. El a devenit periculos nu numai pentru justiția română, ci și pentru el însuși, ca fost practician de prestigiu al actului de justiție.
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).
Citește și:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Minciunile lui Decembrie 1989 trebuie spulberate. Cu orice preț
- Editorial de Claudiu Săftoiu. ”Cătușiada” DNA – sub asediul puterii politice, cu pretextul unei directive UE
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Regele pe catafalc, legile Justiției la votul final
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Plumbul din stiloul lui Trump, deasupra Ierusalimului
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Drum lin la Ceruri, bunul nostru Rege!
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Asediu total al PSD-ALDE împotriva economiei de piață și a statului de drept
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Bani, averi colosale și influență – paradisurile fiscale care batjocoresc planeta
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Atentat terorist în America: de la Loteria Vizelor, la ”Loteria Viselor”?
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Pierdut senator PSD, între rezistența anticomunistă din munți și ”banditismul” românesc interbelic
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Scoate CSM castanele fierbinți în locul lui Tudorel Toader? Capul lui Kovesi atârnă și de ”avizul consultativ” suprem