Elefantul Dragnea, printre porțelanurile Procesului de Pace din Orientul Mijlociu
La noi, situația este fără precedent: ”pohta” unui lider de partid face legea în România. Peste Guvern, peste Președinție. Memorandumul forțat de Liviu Dragnea, la îndemnul consilierilor săi israelieni – ca să vezi ce potriveala dracului, în speța de față! – este ca un elefant într-un magazin de porțelanuri: intră într-o lume care funcționează după legi vechi, tratate istorice, convenții și trasee de continuitate care fac din diplomația internațională, pe drept cuvânt, o artă. Dimpotrivă, traseul acestui ”memorandum” este suspect din capul locului. El nu a fost prezent pe ordine de zi, nici pe ordinea de zi suplimentară a ultimei ședințe de guvern. Dacă a fost introdus direct la ”secret”, el ar fi trebuit citit de premier, în mod evident. Premierul nu era obligat să facă cunoscut conținutul clasificat ”secret”, dar Viorica Dăncilă a recunoscut că habar nu are ce conține acesta. Președintele Klaus Iohannis nu a fost informat de intenția de relocare a Ambasadei Romaniei din Israel.
Intervenția brutală a lui Liviu Dragnea în politica externă a României este parte a asaltului asupra președintelui țării, în condițiile în care Instituția Președintelui este pas cu pas deposedată de atribuții constituționale, scoasă din mecanisme de decizie care asigură echilibrul instituțiilor politice. Planul este unul deja știut. El este dus mai departe, cu consecințe încă greu de anticipat.
Afrontul PSD împotriva președintelui României clatină relațiile țării în Orientul Mijlociu
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, nu este de acord mutarea lui Liviu Dragnea, cerând respectarea rezoluțiilor ONU în această problemă. Meleșcanu a lipsit, de altfel, de la ședința de guvern, fiind plecat în vizită în Tunisia. Este de așteptat ca, în coaliția de guvernământ, lucrurile să ia o întorsătură gravă. MAE nu are defel pregătită documentația pentru argumentarea memorandumului cu pricina, care a fost – se pare – semnat în ședința de guvern de secretarul de stat George Ciamba, ”omul lui Dragnea” în minister. Împingerea pe șest a unui document atât de important, precum și clasificarea lui, fără acordul expres al ministrului de resort, este o premieră în Ministerul de Externe român.
Dacă mai adăugăm și afrontul inacceptabil al premierului Dăncilă, care nu a răspuns telefoanelor repetate ale cancelariei lui Klaus Iohannis, înțelegem unde vrem să ajungem: la o ruptură instituțională definitivă și la riscul de impredictibilitate internațională a României. Intolerabil.
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).
Citește și:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Klaus Iohannis – pentru ultima oară scutul lui Kovesi
- Editorial de Claudiu Săftoiu. În Siria nu a început războiul, ci doar curățarea de arme chimice
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Iliescu nu va apuca sentința, dar își va trăi vinovăția de la Revoluție
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Lecția nervilor tari, administrată de Donald Trump, în dosarul sirian
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Sfâșierea controlată a Republicii Moldova – o neputință convenabilă asumată cinic
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Daniel Morar ar mai vrea o dată la șefia DNA, deși postul e ocupat
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Protocolul dintre SRI și Parchetul General – o măsură excepțională în lupta împotriva corupției