DNA poate cere urmărirea penală a persoanelor care semnează hotărâri de guvern. De ce? Fiindcă e legal
Atacurile PSD la DNA, pe speța care îl doare cel mai tare pe domnul Dragnea, dosarul ”Lacul Belina”, sunt pur și simplu apă de ploaie. Potrivit Legii 554/2004 a contenciosului administrativ, legalitatea, conformitatea unui document emis de o autoritate publică, în cazul de față hotărârile de guvern, ca acte administrative individuale, poate fi analizată de judecătorul de contencios administrativ, la cererea procurorului. Astfel se va întâmpla cu HG 858/2015, prin care s-a reclasificat lacul Belina, și cu HG 943/2013, prin care lacul Belina a trecut de la Apele Române, la Consiliul Județean Teleorman. CJ Teleorman, condus de Dragnea, l-a închiriat ulterior, în ianuarie 2014, societății Tel Drum, unde acționari sunt foști colegi de facultate ai aceluiași Liviu Dragnea. Apoi, în aprilie 2014, Tel Drum concesionează lacul Belina și brațul Pavel societății SC Trident 51 SRL, din care urma să facă parte fiul Valentin Ștefan Dragnea, trei ani mai târziu, cu 90% acțiuni. Instanța de contencios administrativ va judeca legalitatea acestor transferuri de patrimoniu între entitățile amintite și se va lăsa cu pedepse. Coroborat cu ancheta penală asupra adevăratelor intenții ale miniștrilor și responsabililor semnatari, Lacul Belina va reveni în administrația Apelor Române. Iar cei care au luat parte la o așa mânărie cu acte în regulă, vor primi ce li se cuvine. Evident, asta se va întâmpla dacă justiția română va mai rămâne în picioare.
DNA îi poate ancheta pe semnatarii acestor documentele, adică persoanele care au semnat respectivele HG-uri și celelalte transferuri ”de la stat la stat” de la CJ Teleorman, dacă asupra acestora planează suspiciuni de abuz în serviciu. Scrie asta tot în Legea contenciosului administrativ. Așadar, DNA a pus sub urmărire penală semnatarii HG, ceea ce este perfect legal. Iar solicitarea președintelui Iohannis și a opoziției politice, de demitere sau retragere a miniștrilor Shhaideh și Plimb este întrutotul îndreptățită. Țipetele stridente ale camarilei de partid și de media obediente PSD încearcă să acopere aceste nuanțe juridice, blamează DNA și o acuză de poliție politică. Nimic mai fals.
Ca în atâtea lupte politice, doar CCR ar putea face lumină
Liderii PSD-ALDE vor sesiza foarte probabil CCR, referitor la un posibil conflict instituțional între DNA și Guvern. Ca să fie valurile mai mari, premierul Mihai Tudose însuși va depune sesizarea la CCR. În discursul public, totul este direcționat spre interpretarea complicată a legii, nicidecum spre știința diabolică de a fura cu acte în regulă, de la stat, la baron local, implicând parafe, semnături de ministru, președinți de consiliu județean, ori șefuleți din administrația locală. DNA continuă să scoată dosar după dosar, în ciuda atacurilor concertate asupra procurorului său șef. Armata de formatori de opinie bate din călcâie și lustruiește pantofii de lux ai guvernanților, isterizând opinia publică cu alertele privind justiția care se face la comandă politică. Aberația argumentului este că tocmai cei care acuză că justiția este politizată, tocmai ei vor vota proiectul noilor legi ale justiției, prin care Inspecția Judiciară va trece direct sub comanda ministrului Justiției. Adică va fi politizată, prin lege. Guvernanții nu vor mai putea fi anchetați, parlamentarii nu vor mai putea fi aduși în fața instanțelor, lupta anti-corupție își va pierde armele.
PSD va sesiza eventual Curtea Constituțională și va trage de timp, dar tocmai timpul va veni de hac băieților cu gândul la cazinouri în paradisuri fiscale, pe grindurile și lacurile Dunării albastre. Decizia CCR este previzibilă: DNA poate cere urmărirea penală a semnatarilor unor acte administrative, fie ele si HG-uri. Abuzul de interpretare și abuzul în serviciu sunt nade sclipitoare pentru credibilitatea unor oameni politici. O dată ce au mușcat din ele, vor sfârși în cârlig. Dacă nu azi, sigur mâine.
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).
CITIȚI ȘI:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Angela merge mai departe: Germania doamnei cancelar rămâne cea mai bogată, stabilă, vizionară și echilibrată națiune europeană
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Leapșa pe responsabilități, în caz de calamități
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Să plângem cu Goțiu și Palada. Despre politicieni nesimțiți față de propria nesimțire
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Ședințele CSAT – locul de unde planurile militare și de securitate ale României sunt angajate în curse contra-cronometru
- Editorial de Claudiu Săftoiu. România jalonează viitorul european: preia președinția UE la 1 ianuarie 2019 și organizează primul Summit UE post-Brexit, la Sibiu
- Editorial de Claudiu Săftoiu. ”ZAPAD 2017” – un exercițiu militar rusesc la cheie. Joaca de-a invazia asupra Europei
- Editorial de Claudiu Săftoiu. La 16 ani după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA: vigilență extremă între statele lumii, încordare apăsătoare între oameni, comunități și religii
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Încet cu naționalismul pe gheața relațiilor româno-ungare
- Editorial de Claudiu Săftoiu. În bugetul Apărării nu e pace. Cum se împacă setea de înarmare a României, cu foamea de bani a militarilor, generată de Legea salarizării unitare?
- Editorial de Claudiu Săftoiu: Alerta începutului de an școlar: editarea și tipărirea manualelor școlare – o miză a colectării de bani pentru partid, din educație?