Cum poate scoate Tudorel Toader castanele fierbinți cu ”avizul consultativ” al CSM

Șiret, vădit viclean, de o inteligență profesională feroce, Tudorel Toader e uns cu toate alifiile politice. Este motivul pentru care fostul judecător constituțional nu poate fi mișcat din scaunul de ministru al Justiției, nici măcar de anti-justițiarul Liviu Dragnea. Presat de coaliția la guvernare să o dea afară pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA, Tudorel Toader a trecut prin toate capcanele întinse de PSD: a primit raportul DNA pe 2016, și a spus că, deși raportul evidențiază multe inadvertențe în activitatea procurorilor anti-corupție, o menține totuși la conducere pe Kovesi, pentru a-i da a doua șansă. A riscat inteligent, și a împușcat doi iepuri deodată: a făcut pe plac președintelui țării și ambasadelor occidentale vocale în susținerea luptei anti-corupție, dar a dat și șah-mat manifestațiilor de stradă din iarnă, pentru retragerea OUG13, care puneau o presiune uriașă pe guvernarea PSD-ALDE. Jocul de picioare, măiestru executat, i-a conferit o autoritate fără precedent. Ministrul a cerut imediat un raport al Inspecției Judiciare, despre șefa DNA și procurorii din subordine. Fricțiunile dintre IJ și DNA au ieșit imediat la iveală. Mai mult, au răbufnit la suprafață și înghiontelile dintre procurorii anchetatori din cadrul Inspecției Judiciare. Prudentă, Codruța Kovesi a informat imediat CM că raportul IJ este superficial, neunitar, colportor de ”neadevăruri”. CSM i-a chemat la audieri pe autorii raportului și pe unul dintre șefi. Zaveră mare, rezultate ținute sub capac. Un capac pe care trebuie să îl ridice CSM, cu întreaga sa autoritate.

Va fi CSM apărătorul Justiției române, până la capăt?

Ziua din ședința judecării de la CSM, la care participă și ministrul de resort, este de o importanță capitală, mai mult decât pare la prima vedere. Procurorul General al României, Augustin Lazăr, îndeamnă la încredere față de Consiliul Suprem al Magistraturii, reamintind menirea acestuia, de ”garant al unei Justiții independente”. Lazăr s-a declarat mulțumit ”în mod special” și de activitatea Codruței și a procurorilor ei.

Luptă la baionetă, pentru apărarea independenței justiției

Aliniamentele de rezistență în lupta pentru apărarea și păstrarea independenței actului de justiție sunt vizibile. Axa instituțională Președintele României-CSM-Procurorul General al României-Procurorul Șef al DNA, reprezintă voința pentru stabilitatea și profesionalismul actului de probațiune, înaintate instanțelor juridice românești. Acestuia trebuie să i se alăture obligatoriu Ministrul Justiției, prin deciziile sale care să dea siguranța magistraților că se pot baza pe anchetele procurorilor, dar și pe libertatea totală în privința stabilirii sentințelor. Echilibrul profesional dintre procurori și magistrați ține de capacitatea ministrului de a se ridica deasupra oamenilor din sistem și de a judeca raporturile dintre instituții din subordine, fără părtinire politică și atitudini reziduale revanșarde.

Tudorel Toader este ajutat în continuare de coaliția PSD-ALDE, care a preluat propunerile sale pentru noul pachet de legi ale justiției – controversat, chiar periculos -, și le-a înaintat în parlament, ca propunere legislativă a grupurilor parlamentare de stânga, majoritare. Prin urmare, soarta ”Legilor lui Tudorel Toader” va fi ușoară: vor fi votate și trimise spre președinție. Alt test, profesional și de partid,  îl așteaptă pentru ministrul Justiției.

Până atunci, Tudorel Toader plimbă, din mâna stângă, în mâna dreaptă, și din nou în mâna stângă, capul lui Kovesi.


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).


Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News