”Stop transferului de contribuții” – strigă laolaltă patronul, sindicalistul și salariatul

Consiliul Economic și Social (CES), organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului României, se opune noilor propuneri la Codul Fiscal.  Tot astfel, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (A.O.A.R.), Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Blocul Național Sindical (BNS), Cartel ”Alfla”, până și consilierul guvernamental Cristian Socol au exprimat îngrijorări și temeri cu privire la nefăcuta nefăcutelor. Și patronul, și sindicalistul și salariatul s-au luat cu mâinile de cap și au convenit că nu le convine. Laolaltă. Reacțiile la această ”terapie de șoc”, a bulversării fără precedent a procedurilor fiscale, vor culmina cu o amplă reacție civică – declanșarea grevei general. Predicțiile analiștilor economici arată că aproape 60 la sută dintre angajatori vor recurge la disponibilizări, dacă modificările la Codul Fiscal vor fi activate. Reprezentanții sindicali din marile confederații sindicale se vor reuni pentru a activa procedurile de oprire a lucrului în toată țara, în semn de protest față de fantasmagoriile ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa.

De ce, Mișa? De ce?

De ce Ionuț Mișa (mai) este ținut în brațe? Care sunt scopurile menținerii acestui ministru catastrofal la comunicare, și abisal la strategii și sisteme fiscale? Nimeni nu înțelege ce stă la baza acestor propuneri în totul hazardate ale ministerului de Finanțe, prin vocea ministrului Ionuț Mișa. Susținut de întreaga echipă guvernamentală, Mișa pune foc sub economia românească, riscând să umple cu cenușă conturile firmelor și buzunarele angajaților. Domnul Mișa a produs primul frison ca ministru, după câteva minute de la includerea sa în echipa guvernamentală, anunțând desființarea Pilonului II de pensii private. Șocul declarației, care a reverberat zile întregi în opinia publică, nu i-a clintit nici un fir de păr numitului domn ministru. Deși Mișa a retractat imediat, planul mișelesc a fost devoalat. Mișa și-a făcut datoria: a mai adus la buget o găleată de bani, care pot fi cheltuiți după bunul plac de guvernul PSD-ALDE. Guvernul va propune totuși sifonarea Pilonului II, nu integral, ci parțial.

Situația este critică și riscă să degenereze. Jocul propagandistic extrem, comunicarea agresivă, ecranează o bună observare, din partea cetățenilor, a grozăviilor care îi pasc. Dacă pachetul legislativ fiscal va fi implementat, relațiile de muncă din România vor suferi schimbări dramatice și nebănuite. Primii loviți vor fi salariații, care nu vor simți nici o îmbunătățire a situației financiare, majorarea efectivă a salariului fiind insignifiantă. Un întreg model social poate fi dat peste cap, legi economice funcționale în toate economiile performante sunt sfidate. „Propunem Guvernului să luăm o pauză de 3-5-6 luni, cât e nevoie, ca să ajungem la un consens, iar după aceea să nu mai schimbăm nimic în regimul fiscal, timp de cel puţin trei ani. Nimic nu ne grăbeşte, suntem pe creştere economică şi nu avem date sau informaţii că ar veni vreo criză în viitorul apropiat. Nu avem motive de hei-rupisme, haideţi să nu repetăm experienţele din 2010”, spune Dragoş Anastasiu, preşedintele CDR.

Huiduielile deja frecvente împotriva lui Liviu Dragnea, în teritoriu – primele vocalize ale marilor confederații sindicale care vor ieși în stradă

Rămâne marea nedumerire: de ce se grăbește atât coaliția PSD-ALDE? Ordonanța 13, Legea Salarizării Unitare, revenirea la manualul unic în școli, noile legi PSD ale Justiției, toate aceste inițiative absolut îndoielnice au fost împinse în față pe repede înainte, cu simulacre de consultări, cu mimări ale consensului. Ocupați cu cumpărăturile în neștire, românii mențin creșterea economică a țării, din propriul buzunar. Nu mai au timp să vadă că la guvern și la partid se precipită lucrurile.

Judecata sindicală e aproape. Urmează o posibilă toamnă-iarnă plină de revolte. Suita de huiduieli cu care Liviu Dragnea e întâmpinat peste tot în țară, arată o slăbire galopantă a puterii marelui vătaf PSD.

Steaua baronului de Teleorman începe să pălească.


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).


Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News