Dosarul nuclear nord-coreean – șah cu bombe, pentru delimitarea zonelor asiatice de influență geopolitică
Atât coreenii din nord, cât și cei din sud, dețin unele dintre cele mai mari armate din lume. Phenianul are peste 2 milioane de militari activi, și peste 7 milioane de rezerviști, la o populație de doar 25 de milioane de locuitori. Seulul are peste 700 000 de militari activi și peste 4,5 milioane de rezerviști, la o populație de peste 51 de milioane de locuitori. Sud-coreenii mai sunt susținuți si de cei peste 30 000 de militari din trupele staționare americane situate în apropierea capitalei Seul. De notat însă că, încă din primăvara acestui an, numeroase familii ale militarilor și diplomaților americani părăsesc în grabă Peninsula Coreea. Oare de ce?
După eliberarea, în 1945, a Peninsulei Coreea, anexată Japoniei încă din 1910, imensa limbă de pământ a fost divizată între URSS și Statele Unite, pe linia paralelei 38. Au urmat peste 70 de ani de conviețuire dificilă între Nord și Sud, soldate cu înțelegeri, armistiții, pacte de neagresiune, denunțarea acestora și retragerea Phenianului (2003) din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Când, în 2006, Coreea de Nord face primul test nuclear, China se opune vehement. Dar nu se opune chiar de tot, fiindcă vinde cu spor, de miliarde de yuani, electricitate și produse agricole guvernului nord-coreean, izolat internațional. Interese economice globale, având placa turnantă Pacificul de Est, învârt turbionar economiile chineze, japoneze, rusești, americane, australiene. Delimitarea influenței politice și de sistem tocmai pe paralela terestră 38 – prin spintecarea unui popor odată foarte puternic, prin monarhiile sale – este exemplul perfect a ceea ce reprezintă forțele economice maritime transcontinentale, care și-au disputat de sute de ani teritorii depărtate, dislocând imperii și regate asiatice și instaurând conduceri autocrate sau dependente financiar. Istoria Peninsulei Coreea este o crudă și nemiloasă cursă a ideologiilor politice agresive și a modelelor economice diametral opuse, care despart și ucid oameni în calea lor.
- Reacții internaționale după testul nuclear al Coreei de Nord. Ce a spus Donald Trump
- Cronologia testelor nucleare efectuate de Coreea de Nord
- Cine este Ri Chun-hee, prezentatoarea tv din Coreea de Nord care a anunțat de la moartea liderilor supremi la testele nucleare
- Cronologia testelor nucleare efectuate de Coreea de Nord
Dilema dosarului nuclear nord-coreean: un răspuns preponderent american, sau unul regional?
Confruntat cu primul test nuclear nord-coreean din mandat, Donald Trump acționează pripit, în timp ce planeta așteaptă de la el soluția dosarului nord-coreean. Președintele american aruncă peste complexitatea dosarului vorbe tari, ”foc și furie”, apoi îl laudă pe liderul de la Phenian, care a luat ”o decizie foarte înțeleaptă și rațională”, amânând un eventual atac asupra insulei americane Guam din Pacific. După testul de succes de duminică, domnul Trump s-a răzgândit și spune tuturor că ei, nord-coreenii, ”înțeleg doar un singur lucru”. Bătaia? Prăpădul adus de armata cea mai dotată tehnologic din prezent? Dar sunt americanii cei mai indicați să poarte stindardul luptei din Pacific, împotriva unui lider care își execută înalții ofițeri militari, trăgând în ei cu tunurile anti-rachetă?
Înțelegerile regionale dintre China, Coreea de Sud, Japonia sunt de departe cele mai eficiente în punerea la punct a unui vecin dement, care aruncă cu bombe când i se năzare. Forța acestor națiuni asiatice, de disuadare, în plan economic regional, dar și de angajament militar prin desfășurări comune de trupe și armament, este copleșitoare. Când pericolul nuclear se află în proximitatea casei tale, responsabilitatea este totală. Acțiunea regională comună, imediată și neechivocă, sprijinită de rezoluții ONU și de comunitatea marilor jucători planetari cu arsenal nuclear propriu – SUA, Germania, Franța, Rusia, China – poate aduce soluția non-nucleară la psihoza nucleară nimicitoare a liderului de la Phenian.
Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicenilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Zoe Petre – înaltul consilier politic al națiunii române
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Când medicina e făcută de satrapi carismatici: cazul doctorului Burnei – schilodirea de imagine sau schilodirea de copii?
- Editorial de Claudiu Săftoiu. O nouă criză globală vine, cu labele ei mari, peste România. Guvernul de la București tropăie vesel printre bombele pe care singur le plantează în economie
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Ofensiva lui Macron la București și soarta muncitorilor români din UE. Îi va putea apăra Klaus Iohannis?
- Editorial de Claudiu Săftoiu. România în fața unui posibil exod de imigranți: garduri la granițe sau sprijin instituțional onest?
- Editorial de Claudiu Săftoiu: Cu teroarea prin Europa. Ce se mai poate face?
- Editorial de Claudiu Săftoiu: Barcelona, în genunchi – securitatea internă a Europei, luată pe botul mașinilor de asalt asupra civililor
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Zelea Codreanu, într-o vizită ucigașă prin Charlottesville VA, SUA
- Claudiu Săftoiu: Atac în insula Guam – bârfa nucleară a verii? O psihoză militaristă de vară bântuie capetele mari ale planetei