În aceeași interval de timp, PNL și USR au depus o moțiune de cenzură, cel mult pentru a ”face rușinică” guvernului, că, pentru trântirea lui, nu au voturi îndeajuns în parlament. Fără sprijin în stradă, fără sprijin real în Legislativ, fără măcar o propunere de premier în locul lui Mihai Tudose, fără voturile UDMR și ale reprezentanților minorităților, moțiunea de cenzură a opoziției este ca un țipăt ascuțit în scara blocului: se aude până la ultimul etaj, dar nu iese nimeni.

Contrele PSD-PNL – faza pe amenințări cu mitinguri de susținere în țară

Deputatul PSD, Liviu Pleșoianu – care s-a autopropus pe pagina sa de socializare drept prezidențiabilul din 2019 – cere repetat ieșirea în stradă a românilor majorați la salarii, indemnizații, burse și pensii, ca să se vadă susținerea de care se bucură PSD. Și asta în dauna telefiștilor pizmași, rătăciți pe la manifestațiile din piețele orașelor.

La rândul lui, Ludovic Orban, președintele PNL, a promis că va cere simpatizanților liberali și cetățenilor anti-PSD să iasă la mitinguri împotriva guvernului, în întreaga țară. De ce, oare? Ca să le arate pesediștilor că nu toți îi iubesc. Dar pesediștii știu asta. Și nu le pasă.

O situație mai ingrată, ca cea în care se află politicianul Ludovic Orban, nu e cu putință: ajuns în sfârșit președinte al noului PNL, Orban nu este nici parlamentar – de aceea nu a putut citi el însuși moțiunea de cenzură a propriului partid -, nu este nici un simplu cetățean atât de liber, încât să se propună ca variantă de premier, dacă moțiunea ar dărâma guvernul – ceea ce este imposibil acum -. Ludovic Orban încă așteaptă închiderea în justiție, spre sfârșitul anului, a dosarului său, în care fusese acuzat de folosire a influenței, in scopul obținerii unor foloase necuvenite, în calitate de candidat PNL la Primăria București. Abia după aceea, dacă va fi considerat nevinovat în mod definitiv, Ludovic Orban  va putea să se propună ca viitor premier al PNL. Evident, dacă și Klaus Johannis va fi de acord. Între timp, specialitatea recunoscută și apreciată pe drept cuvânt a domnului Orban – un aprig lobist și negociator în parlament, pentru voturi adunate bob cu bob –  este diminuată până spre zero, deoarece nu mai este membru al Legislativului. Iar ca simplu cetățean, ce poți promite unui parlamentar PSD sau ALDE, care se dă cu opoziția, ca să cadă guvernul? Nimic. Acesta este spectrul de putirință în care se învârte președintele PNL. Tot ce îi mai rămâne luptătorului liberal Ludovic Orban este să răscoale țara, de indignare împotriva PSD.

Unii pot și vor, alți vor și nu pot  – așa-i în politică

Dar să vedem ce face țara.

În prag de iarnă, PSD anunță realizări la hectarul de 10 luni de guvernare, prin umplerea buzunarelor cetățenilor, cu bani de la stat, adică tot de la cetățeni.

PNL și USR anunță dărâmarea unui guvern și posibila răsturnare a borcanului cu bunătăți de la politicienii puterii, tocmai în așteptarea Sfintelor Sărbători de iarnă. Prost moment, nasoală karmă”, ar spune realiștii prea huliți din tabăra opoziției.

În ciuda criticilor îndreptățite privind inhibarea justiției, prin propunerile trimise în parlament de ministrul PSD al Justiției,  și griparea economiei, prin modificările la Codul Fiscal, în ciuda nemulțumirilor europene, cuprinse în Raportul MCV pentru România, în ciuda supărării președintelui României, care îi îndeamnă blajin pe PSD-iști, că ”poate la anul vom avea o abordare mai prudentă a guvernanților”, la capitolul cheltuieli publice, pe Liviu Dragnea și pe ai lui îi doare unde? La bască.

Bâzâiala cel mult enervantă a Comisiei Europene, a președintelui României și a opoziției, care din când în când țipă degeaba în scara blocului, nu îi poate opri.


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).


Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News