Totul ar fi pornit de la decizia primăriei de a da jos o statuie a generalului Robert Lee din Charlottesville, comandantul forţelor prosclavie din sudul american, din timpul Războiul Civil.
Doar de atât să fi avut nevoie un ”alb”, ca să ucidă un ”alb dat cu negrii”, sâmbăta trecută, în Statele Unite ale Americii?
Când pedala electorală americană apasă pe grumazul minoritarilor
Enorme, delicate, tabu, multele probleme interne ale Americii au fost scoase precum pistolul pe masă de Donald Trump și azvârlite în teribila campanie electorală din 2016. Aisberguri de discrepanțe sociale și comportamentale, de conformisme și etichetări ascunse sub expresia ”political correctness”, s-au înălțat ascuțite și au aruncat valuri de indignare și reproș în societate. Valurile i-au adus masive voturi, frustrate și revanșarde, celui care a trezit din ”visul american” o mulțime tăcută și neconsultată, de americani bonomi. Acum aceste voturi par a pocni, precum floricele de porumb la o petrecere cu barbecue din backyard-ul tradiționalei gospodării americane. Protecționismul economic imediat – vizându-i pe investitorii străini, promisiunea inițierii asprelor legi anti-imigrație – vizându-i pe musulmani, jurământul ridicării unui zid între Mexic și SUA – vizându-i pe mexicani, criticile împotriva politicienilor de orice fel și altele câteva juruințe adresate de Donald Trump au sculat brusc la urne poporul american, buimăcit de atâta bine administrat cu forța. Nu e de mirare că principalii votanți ai președintelui miliardar au fost în majoritate (53%) bărbații albi, cu liceul la bază. Așa că cei peste 40 de milioane de cetățeni de culoare din America (12% din întreaga populație) nu au avut nici o șansă în fața armadei reprezentanților albilor americani. Dacă socotim că albii americani sunt 72% din populația Statelor Unite ale Americii, atunci probabil că cei câțiva albi ofuscați din Charlottesville și-au amintit că nu degeaba s-au deranjat până la secția de votare, în noiembrie trecut. Fiindcă atât au înțeles unii dintre ei: că Donald e singurul care ține doar cu albii americani pur-sânge, iar Hillary ține doar cu toți negrii, toți hispanicii, și toți musulmanii din America.
Probleme politice nerezolvate, costuri însângerate
Manifestația ”albilor albi” din Charlottesville, condusă de inși categoric săpuniți pe creier cu doctrine naționaliste de tip Garda de Fier din România interbelică, Ku-Klux-Klan – Tennessee (SUA), sau național-socialismul de sorginte hitleristă, este prima răbufnire etnicistă cu consecințe dramatice din America domnului Donald Trump. Să fim corecți, totuși: mai deverme sau mai tâziu, cu sau fără acutele naționaliste ale candidatului republican din campanie, resurecția ”albilor” ultrași din America tot ar fi mijit în rănile redeschise de crunta luptă politică de la Wahington. Se întâmplă însă prea repede, după canonada electorală de anul trecut, pentru a trece cu vederea posibilii responsabili. Discuțiile pe marginea etnicismului american au fost mereu în atenția președinților americani, în speciali democrați. În 1997, printr-o declarație publică fermă, Bill Clinton, apoi Barack Obama, timp de 8 ani (2009-2017), au fost aceia care au înțeles riscurile ignorării tensiunilor etnice, ale imigrației ilegale, ale problemelor identitare și au căutat mereu punți între oameni și comunități.
Recursul la defunctul Zelea Codreanu de la Huși, tocmai în statul american Virginia, arată cât de periculos este jocul de-a naționalitatea, religia și epurarea etnică, zdruncinate bine într-un singur cap pătrat: toate înțelesurile se sparg de colțuri. Dacă fie și un singur gând strâmb ar circula în capul unui președinte de țară, care apoi l-ar verbaliza public mai mult sau mai puțin direct ori exact, acel gând ar deveni o armă aruncată pe masă, pe care o poate lua oricine dorește, spre beneficiul capetelor pătrate ale unei națiuni, fie ea și cea americană.
Subita retragere a încrederii consilierilor săi trebuie să îl îngrijoreze serios pe Donald Trump. Grupul strălucit de consilieri economici neplătiți, constituit din mințile brici ale boss-ilor celor mai mari businness-uri americane, s-a împuținat grav în ultimele 48 de ore. Domnul Trump nu poate adopta poziția rabinică: ”Alt-Left” (noua stângă americană) și ”Alt-Right” (noua dreaptă americană) sunt la fel de violente, vina e a amândurora”. Pur și simplu, pentru că este chiar președintele Americii, nu rabinul-șef al Americii.
Citește și: Matthew Heimbach, unul din inițiatorii marșului rasist din Charlottesville, admirator al lui Corneliu Zelea Codreanu