Viaţa mea se desfăşoară între treburile jobului (neplătite), treburile casei (neplătite) şi televizor (mai am trei rate şi-i plătit şi ăsta). Şi cum treburile casei sunt aşezate cam la trei kilometri de treburile firmei şi cam la trei metri de treburile televizorului, aud şi ceea ce n-aş vrea. Există expresii pe care le auzi atât de des, încât s-au golit de sens.
“Şi-a câştigat libertatea cu preţul vieţii” – Aşa, şi? Dacă a crăpat ca să câştige asta, înseamnă că acum se bat moştenitorii pe ea. Nu că ar valora mare lucru acum, dar cică-i creşte preţu-n timp.
“A plecat către o lume mai bună” – O, da, ştiu, e lumea aceea unde mai locuiesc Adolf Hitler, Iosif Vissarionovici Stalin şi Osama Bin Laden. Maestre Dinică, vino-napoi, că a fost o neînţelegere! “Vă spun fără falsă modestie” – Vă mulţumim, deşi am fi preferat o modestie falsă decât o modestie lipsă. “Frumuseţea vine din interior” – Probabil, nu zic nu. Dar am observat că sunt mulţi care s-au încuiat pe dinăuntru şi-au înghiţit cheia.
“L-au însoţit până la capăt pe ultimul drum” – Câtă vreme n-au sărit în groapă după dânsul, n-a fost până la capăt, monşer. “În Banat şi Crişana” – Cunoaşteţi pe cineva care-a spus vreodată: “Eu locuiesc în Crişana”? “O bătrână de 52 de ani” – Probabil reporterii au între 14 şi 19 ani, de-aia folosesc o hiperbolă. Dacă e “bătrână” la 54, oare cum ar formula reporterii ştirea când ar vorbi despre una de 84 de ani? “Sora mumificată a lui Ramses a fost călcată de o autobasculantă care n-a adaptat viteza la condiţiile de trafic”? “Amatorii sporturilor de iarnă” – De-aia merge prost ţara, ne bazăm doar pe amatori, n-avem profesionişti. “Aparatul de zbor” – E aşa de greu să spună “avion”? “Unităţi spitaliceşti” – E aşa de greu să spună “spital”? “Revenim după o scurtă pauză de publicitate” – Cum adică “revenim”? Dar unde pleacă moderatorii în pauza de publicitate?
De ce nu fac pipi înainte de emisiune? Câte-un tataie invitat să ne povestească şi nouă cum se bătea cu nemţii e de înţeles, dar tineretul cu prostată bună n-are nici o scuză. “Reporterul nostru Cutare ştie mai multe. Bună seara, Cutare!” – Oare de ce reporterii nu le spun şi crainicilor ce-au aflat, dacă tot ştiu mai multe? “Ce părere aveţi despre coplata în sistemul sanitar, doamna Tatoiu?” – De fapt, ca să fiu sinceră, de expresia asta încă nu m-am săturat.