Proiectul de Ordonanță a fost adoptat în timpul mandatului premierului Mihai Tudose. Liviu Pop, ministrul Educației la acea vreme și inițiator al propunerii afirma că sunt 239 de manuale pe care de cinci ani nicio editură nu le publică, de aceea va fi reorganizată Editura Didactică și Pedagogică, iar aceasta va fi obligată să publice toate manualele.

Actul normativ are ca obiect de reglementare înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică – S.A., prin reorganizarea Regiei Autonome „Editura Didactică şi Pedagogică”. Editura Didactică şi Pedagogică trece din coordonarea în subordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale.

Capitalul social al acestei societăţi este deţinut integral de statul român, fiind evaluat la 1.726.446 lei.

Societatea are drept scop editarea manualelor şcolare obligatorii, conform Legii Educaţiei Naţionale.

Principalul obiect de activitate al societăţii este editarea de manuale pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, postliceal şi universitar în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi editarea de lucrări pentru învăţământul preşcolar, manuale pentru şcoli profesionale şi de maiştri, tratate, lucrări de metodică şi de pedagogie, precum şi alte lucrări şi materiale grafice necesare învăţământului, prevede textul adoptat.

Complementar, societatea poate desfăşura şi alte activităţi conexe pentru realizarea obiectului său de activitate.

Societatea va fi condusă de adunarea generală a acţionarilor, constituită din reprezentanţii Ministerului Educaţiei, şi de un consiliu de administraţie format din cinci membri. Reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor şi membrii Consiliului de administraţie ai societăţii vor fi numiţi şi eliberaţi din funcţie prin ordin al ministrului Educaţiei. De asemenea, conducerea executivă a societăţii va fi asigurată de un director general.

Reprezentanţii USR şi PMP au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională proiectul de aprobare a acestei ordonanţe.

Camera Deputaţilor este for decizional, asfel că proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Citește și: ȘTIREA MEA/ Părinții spun că problema olimpiadelor este rezolvată pe jumătate.Ministerul Educaţiei tace

 
 

Urmărește-ne pe Google News