Această nouă regulă a fost dezvăluită sub protecția anonimatului chiar de angajaţi ai editurii.
De la începutul invaziei rusești din 24 februarie, angajații editurii au fost îndemnaţi să reducă la minimum referirile la Ucraina, un lucru pe care autorii şi editorii au început să-l facă încă din 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea.
Acum însă au fost stabilite și reguli. Steagul ucrainean, de exemplu, ar putea să fie complet scos din manualele școlare din Rusia. Sunt și alte măsuri.
Unii editori încearcă să găsească formule prin care să desemneze Ucraina, fără să o numească în mod explicit atunci când se află în centrul unui eveniment istoric, însă unele pasaje sunt şterse pur şi simplu de către superiorii lor.
„Copiii vor crește fără să știe nimic despre această țară”
„Este deosebit de problematic să editezi un manual care nu furnizează pur şi simplu nicio informaţie despre o ţară”, se plânge un angajat de la editură.
Acesta avertizează că din cauza acestei cenzuri în educație, copiii vor crește „fără să știe nimic despre această țară”, fiind mai vulnerabil manipulărilor din mass-media rusă.
Prosveşcenie este cea mai mare editură de manuale din Rusia, acesta fiind și motivul pentru presiunile nemaiîntâlnite venite din partea autorităților. Ea primeşte 80% din fondurile dedicate achiziţionării de manuale şcolare de la statul rus.
Cenzura nu se oprește aici.
După ce Moscova a catalogat drept „extremiste” rețelele de socializare americane, precum Facebook sau Instagram, editorii sunt obligaţi să se asigure că acestea nu sunt menţionate în lucrări, lucru valabil şi pentru compania-mamă, Meta.
Salariaţii editurii au fost îndemnaţi să şteargă din semnătura de e-mail adresele conturilor de pe aceste reţele de socializare.
De asemenea, au fost avertizaţi că orice luare de poziţie online împotriva războiului din Ucraina poate conduce la concedierea lor.