Șefa diplomației argentiniene, Diana Mondino, a anunțat vineri că „învingătorul legitim și președintele ales” al Venezuelei „este Edmundo Gonzalez Urrutia”, candidatul opoziției. „Putem confirma cu toții fără nicio urmă de îndoială”, a scris Mondino pe contul său de X.

Cu o zi înainte, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat că există „dovezi de necontestat” precum că Nicolas Maduro a pierdut alegerile prezidențiale. „Având în vedere dovezile de necontestat, este clar pentru SUA și, mai ales, pentru poporul venezuelean, că Edmundo Gonzalez Urrutia a câștigat cele mai multe voturi în alegerile prezidențiale din 28 iulie”, a declarat secretarul american de stat, citat într-un comunicat.

După anunțul Argentinei, Uruguay, Costa Rica și Ecuador l-au recunoscut de asemenea pe fostul diplomat Edmundo Gonzalez Urrutia drept președintele ales al Venezuelei, relatează presa internațională.

Columbia, Brazilia și Mexic, toate trei cu relații destul de bune cu Venezuela chavistă, și-au exprimat îndoielile asupra victoriei pretinse de Maduro și au cerut „o verificare imparțială a rezultatelor” alegerilor.

Succesorul defunctului lider socialist Hugo Chavez, Nicolas Maduro, în vârstă de 61 de ani și aflat la putere din 2013, susține că fost reales pentru al treilea mandat consecutiv, de această dată până în 2031, cu 51,2% din voturi, față de 44,2% pentru contracandidatul său.

Consiliul Național Electoral l-a declarat pe Maduro învingător în baza a 80% din buletinele de vot, dar nu a prezentat procesele-verbale pentru a atesta rezultatele. Celelalte buletine lipsesc online din cauza unui atac cibernetic organizat din Macedonia de Nord, susține Maduro, care afirmă totuși că deține toate buletinele, dar fără să le arate.

Șefa opoziției venezuelene Maria Corina Machado și candidatul ei au denunțat o „fraudă masivă” și au cerut renumărarea voturilor în mod transparent. Anterior, Maria Corina Machado a declarat că deține dovezi despre înfrângerea lui Maduro și că le va transmite tuturor statelor din lume. Numărătoarea opoziției arată că Edmundo Gonzalez Urrutia a obținut 67% din voturi, iar Maduro – 30%.

Toți candidații la alegerile prezidențiale au fost convocați vineri la Tribunal Suprem de Justiție, un organism alcătuit din judecători numiți de Maduro, la fel ca șeful Consiliului Național Electoral.

Maria Corina Machado a cerut noi manifestații pentru sâmbătă. Între 11 și 15 protestatari au fost uciși în cursul protestelor care au izbucnit luni în Venezuela.

Atât Machado, cât și Gonzalez Urrutia sunt nevoiți să se ascundă pentru a nu fi arestați sau uciși. Într-o scrisoare publicată de The Wall Street Journal, șefa opoziției venezuelene spune că se teme pentru viața ei.

Urmărește-ne pe Google News