„Noul prim-ministru este de partea luptei împotriva terorismului și a terorismului. El are declarații precum «nu ar trebui să adăpostim terorismul și teroriștii»”, a spus liderul de la Ankara despre Kristersson, care a preluat recent funcția de prim-ministru.
„Bineînțeles că le vom testa sinceritatea cu privire la această problemă în ședința care va avea loc”, a adăugat Erdogan.
Într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO de joi, Kristersson a declarat că Suedia se va implica mai clar și mai profund în activitățile alianței de combatere a terorismului.
Finlanda și Suedia au depus, în luna mai, cererile de aderare la NATO, renunțând la politica de nealiniere, în contextul invaziei ruse în Ucraina.
Turcia a declarat că parlamentul său nu va aproba cererile Suediei și Finlandei, dacă cele două state nu-i extrădează pe militanții kurzi și pe cei acuzați de implicare într-o tentativă de lovitură de stat din 2016, pe care Ankara îi consideră teroriști. Suedia și Finlanda sunt două țări care sunt „casa multor organizații teroriste”, spunea atunci Erdogan.
Pentru aderare este necesară aprobarea din partea tuturor celor 30 de membri ai NATO. Până acum, 28 de țări membre ale alianței militare au aprobat cererile de aderare ale celor două țări. Singurele care nu au ratificat aderarea sunt Turcia şi Ungaria.
Foto: EPA