În subordinea lui Cernovolțev se aflau Centrul 8 FSB (Protecția Informațiilor), Centrul pentru Echipamente Speciale FSB și Direcția de Comunicații Speciale FSB și NII-2 FSB, unde, într-un laborator secret, sunt dezvoltați agenți neurotoxici.
Angajații laboratorului au fost implicați direct în otrăvirea disidentului Alexei Navalnîi, a scriitorului Dmitri Bîkov și a jurnalistului și politicianului Vladimir Kara-Murza.
Kara-Murza ar fi fost otrăvit de două ori, în 2015 și 2017, iar Navalnîi a fost dus la un spital din Germania după otrăvirea lui cu Noviciok. Cei doi sunt acum reținuți ca prizonieri politici, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului.
De ce a fost concediat „șeful otrăvurilor Kremlinului”
O sursă din Serviciul Științific și Tehnic al FSB a raportat că Cernovolțev, care a locuit multă vreme la Kiev, „a regretat foarte mult începerea operațiunii militare în Ucraina și, în compania prietenilor săi, a spus de mai multe ori că totul a mers prea departe”.
În luna februarie a acestui an, după invazie, Duma de Stat a emis o nouă lege care interzicea cetățenilor federației să critice ocuparea Ucrainei, pentru care potențialii infractori riscă până la zeci de ani de închisoare.
Kremlinul a etichetat declarațiile lui Cernovolțev drept trădare, după care l-a forțat pe generalul-colonel, supranumit „șeful otrăvurilor Kremlinului”, să demisioneze și să se pensioneze anticipat, deși putea să servească până la 70 de ani.
O altă sursă din FSB a declarat pentru The Insider că șefii de la Kremlin au fost extrem de nemulțumit și de scurgerile frecvente de baze de date de informații, care le-au permis jurnaliştilor să-și publice investigațiile, inclusiv pe cele despre asociații lui Putin.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: Profimedia