În septembrie 2023, Eduard Giosu, un tânăr de 30 de ani, a ajuns la spital în comă şi apoi a murit, după ce a fost încătușat de poliţiştii de la Secţia 17 din Capitală, fiind sub influența drogurilor. Tânărul a fost ținut câteva zeci de minute cu mâinile în cătușe la spate, pe asfalt, iar familia a acuzat polițiștii că l-au lovit în zona capului, provocându-i leziuni care au dus la deces.
„La data de 09.07.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus clasarea cauzei privind infracțiunea de omor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală, clasarea cauzei privind infracțiunea de purtare abuzivă, întrucât există o cauză justificativă (îndeplinirea unei obligații legale), precum și clasarea cauzei privind două infracțiuni de ultraj, întrucât a intervenit decesul făptuitorului”, a anunțat PTB.
Procurorii au notat că pe 18 septembrie 2023, în jurul orei 03:19, polițiștii Secției 17 Poliție au fost sesizați la 112 că în sectorul 5 este un bărbat dezbrăcat care țipa și se manifesta agresiv. „Polițiștii au identificat un bărbat îmbrăcat doar în lenjerie intimă, care prezenta mai multe excoriații pe corp și care se deplasa haotic. La vederea polițiștilor, bărbatul a început să fugă pe stradă, fiind urmărit și somat să se oprească”, au relatat procurorii.
Anchetatorii au notat că, la un moment dat, Eduard Giosu s-a oprit și s-a apropiat de polițiști, „împingându-se” în ei, motiv pentru care oamenii legii au folosit sprayul iritant-lacrimogen și bastoane cu care l-au lovit pe mâini și pe picioare.
Procurorii susțin că Giosu a plecat și a căzut singur, lovindu-se de asfalt fără să fie nimeni lângă el. „Bărbatul s-a îndepărtat de cei doi polițiști și a căzut pe spate, lovindu-se de asfalt într-un moment în care nicio persoană nu mai era în apropierea sa. Bărbatul s-a ridicat, s-a mai deplasat câțiva metri și a căzut din nou, lovindu-se cu fața de sol, fiind imobilizat în cele din urmă de polițiști. În cadrul procedurii de imobilizare la sol, polițiștii i-au mai aplicat două lovituri cu bastoanele în zona picioarelor”, susțin procurorii.
El a fost dus la Spitalul Universitar de Urgență în comă, a fost operat, dar a murit pe 26 septembrie „ca urmare a stopului cardio-respirator și insuficienței organice multiple”.
Procurorii au stabilit că leziunile care au dus la deces au fost urmarea propriilor acțiuni ale victimei care, până la venirea polițiștilor în zonă, așa cum rezultă din imaginile camerelor de supraveghere, s-a precipitat în mod voluntar în repetate rânduri pe asfalt, s-a lovit de ziduri și de autovehicule parcate, iar după venirea polițiștilor s-a precipitat de două ori în modurile descrise mai sus.
Comunicat PTB:
Procurorii au precizat că, referitor la rănile provocate de polițiști, „acestea nu au avut legătură cu decesul și au fost urmarea îndeplinirii unei obligații impuse de lege, respectiv aceea de a imobiliza și legitima o persoană care, prin comportamentul său, reprezenta un pericol pentru sine, pentru alții, dar și pentru ordinea și liniștea publică”.
Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gigiladrea • 09.07.2024, 16:23
din clasica si cea mai numeroasa categorie la noi "mortu e vinovat" de multe sute de mii de dupa 89; iar clasarea "infracțiunii de omor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală" este revoltatoare cum adica ptr omorul ptr functionari ai statului si politisti nu exista in lege ? incredibil ce bine isi apara mafia psdnl body guarzii sa o apere de popor