Novak a acuzat-o pe Lipă vineri, 18 octombrie, de lipsă de transparență și de decizii imorale în ceea ce privește acordarea unei recompense de 160.000 de euro contabilei instituției pe care o conduce.

„Potrivit legislației în vigoare, recompensarea angajaților este legală cu condiția să se facă în baza unor criterii transparente, și nu învăluite în mister. Ați declarat că suma de 160.000 de euro ar fi urmat să fie împărțită cu ceilalți angajați ai FRC. Deci, cei 160.000 de euro nu recompensau munca doamnei contabil, ci a altor angajați. Atunci de ce respectivii angajați nu sunt menționați?”, a scris Novak pe Facebook.

Doamna contabil urma să încaseze banii și îi împărțea cu ceilalți angajați… este legal??? Este ca și cum ați spune că susțineți ideea ca întregul fond de salarii al FRC să fie acordat persoanei X care, la rândul ei, va acorda fiecărui angajat salariul cuvenit? Nu numai că este ilegal și imoral, dar frizează ridicolul!

Eduard Novak:

El a adăugat că este neclară destinația fondurilor, după ce Lipă a spus că suma de 160.000 de euro ar fi fost împărțită cu alți angajați, dar nu sunt menționați cei care ar beneficia de această sumă.

„Justificările dvs. potrivit cărora cei 160.000 de euro se dau unei persoane ce va împărți banii cu ceilalți angajați este cel puțin bizară și ridică multe semne de întrebare. Poate că fiecare angajat al FRC a avut propria contribuție la obținerea performanței sportivilor medaliați și ar trebui recompensat. Însă era normal ca fiecare dintre ei, în mod transparent, să figureze pe listă și nicidecum să se împartă banii cu colegii”, a punctat Eduard Novak.

De unde a plecat scandalul

Fostul ministru al Sportului Eduard Novak a postat miercuri, 16 octombrie, pe Facebook, un mesaj prin care acuză premierile făcute după Jocurile Olimpice de la Paris, susținând că secretarul general al Federaţiei de Canotaj şi contabilul-şef au primit premii mai mari decât campionul olimpic David Popovici.

Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a reacţionat la scurt timp, spunând că Novak ar trebui să consulte normele financiare şi atunci ar vedea că nu s-a încălcat nicio lege.

Gazeta Sporturilor a intrat în posesia tabelelor de premieri propuse de FR Canotaj către COSR, în urma rezultatelor de la Olimpiada de la Paris. Documentele sunt semnate chiar de contabilul-șef Roxana Petrescu, care figurează pe listă cu suma de 162.000 de euro.

Spre comparație, pentru cele două medalii de la JO 2024, David Popovici primește de la COSR 224.000 de euro, 140.000 de euro pentru medalia de aur și 84.000 de euro pentru cea de bronz.

Lipă, chemată la Guvern în scandalul din canotaj, dar nu a fost primită de Ciolacu

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport și vicepreședinte PSD pe Sport, a fost chemată la Guvern joi, 17 octombrie, pentru a explica situația descrisă de Eduard Novak.

Potrivit informațiilor Libertatea, din cauza agendei încărcate, nu premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu a primit-o pe Elisabeta Lipă, ci șeful Cancelariei, Mihai Ghigiu. În cadrul discuțiilor, Lipă a explicat oficialilor din Guvern că nu s-a alocat niciun ban și contabila nu a primit 160.000 de euro, au precizat surse guvernamentale pentru Libertatea.

„Acelea erau doar propuneri de premiere. Aceste propuneri merg la COSR, care avizează premiile. Mai departe, COSR transmite la Guvern și la Ministerul de Finanțe, care își dau și ei avizul și abia apoi se eliberează banii pentru premiere”, au declarat sursele guvernamentale pentru Libertatea, după discuțiile de la Palatul Victoria.

Elisabeta Lipă: „În contul unei contabile nu pot intra 160.000 de euro”

La câteva ore după discuția de la Guvern, Lipă a confirmat că suma de 160.000 de euro este destinată întregului personal al Federației Române de Canotaj, în niciun caz doar contabilei.

„La ora actuală nu există nicio sumă aprobată, sunt doar în baza de proiect, de analiză. Ele se depun la Comitetul olimpic, care le verifică şi când avem forma finală se aprobă în Comitetul Executiv. Noi la ora actuală nu avem aceste premieri plătite, sunt doar în faza de proiect, pe hârtie. Eu cred că nu îşi poate imagina nimeni că în contul unei contabile intră 160.000 de euro, este doar o simulare. O simulare a ceea ce înseamnă aceşti 40% şi după aprobarea finală, toţi aceşti bani vor intra direct în conturile personalului angajat”, a spus șefa ANS.

Urmărește-ne pe Google News