Maia Sandu a semnat decretul de demitere a generalului Ohladciuc, în urma cererii trimise de guvern pe 18 septembrie. Premierul Dorin Recean a descris această solicitare ca fiind „o procedură obișnuită”, explicând că generalului Ohladciuc „i-a expirat contractul”, conform presei de la Chișinău.

Opoziţia socialistă a transmis însă că Eduard Ohladciuc devenise o persoană incomodă pentru autorităţi. În cei trei ani şi jumătate cât a fost şef al Statului-Major, generalul cu studii în Ucraina, România şi SUA a pledat mereu pentru apropierea Republicii Moldova de NATO şi pentru echiparea armatei cu armament occidental.

De asemenea, a criticat „războiul hibrid” pe care Rusia îl duce împotriva Republicii Moldova și a declarat că prezența militară rusă în Transnistria este ilegală.

Ohladciuc l-a înlocuit în 2021 pe generalul Igor Gorgan, care săptămâna trecută a fost pus sub învinuire pentru fapte de spionaj în favoarea Rusiei.

„Astăzi, am avut onoarea de a mă întâlni cu toți angajații din cadrul Marelui Stat-Major al Armatei Naționale. La final de mandat, le-am mulțumit din suflet tuturor ofițerilor, sergenților, soldaților, angajaților civili, bărbați și femei pentru munca și aportul fiecăruia, depus în activitatea Marelui Stat-Major și Armatei Naționale”, a scris Ohladciuc pe Facebook, fără să detalieze motivele reale din spatele plecării.

Urmărește-ne pe Google News