UNICEF afirmă că impactul celor 11 luni de război nu face decât să se adauge la cei doi ani de învățare pierduți din cauza pandemiei COVID-19 și la cei peste opt ani de război din estul Ucrainei (Donbas).

„Nu există un buton de pauză. Nu este o opțiune de a amâna pur și simplu educația copiilor și de a reveni la ea după ce alte priorități au fost abordate, fără a risca viitorul unei întregi generații”, a declarat Afshan Khan, directorul regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Armele explozive folosite, în special în zonele populate, au lăsat mii de școli, grădinițe sau alte facilități educaționale din întreaga țară avariate sau distruse și au determinat mulți părinți și îngrijitori să fie reticenți în a-și trimite copiii la școală din cauza îngrijorărilor legate de siguranță, potrivit UNICEF.

Atacurile asupra electricității și a altor infrastructuri energetice au provocat pene de curent pe scară largă, având un impact asupra celor peste 1,9 milioane de copii care utilizează metode de studiu online și a celor 1,3 milioane de copii înscriși într-o formă de învățământ care combină cursurile fizice cu cele online.

În afara țării, se estimează că doi din trei copii ucraineni refugiați nu sunt în prezent înscriși în sistemul educațional al țării gazdă.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News