România se află pe ultimul loc în UE în ce privește educația superioară, cu 25% din tineri absolvenți de facultate, arată cel mai recent studiu Eurostat. La nivel european, 41% din populația cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au studii superioare complete. Obiectivul Uniunii este ca media să se ridice la 45% până în 2030.

Completarea studiilor terțiare are strânsă legătură cu veniturile pe care o persoană le obține și cu scăderea ratei șomajului, arată un studiu american. 

„Chiar și în cele mai bune perioade economice, datele arată că angajații care au niveluri superioare de educație de obicei câștigă mai mult și au o rată mai mică de șomaj, în comparație cu angajații care au mai puțină educație”, se arată în articolul „Education pays, 2020”, realizat de economista Elka Torpey, pentru Biroul pentru Statistica Muncii din SUA (U.S. Bureau of Labor Statistics, BLS), și publicat în iunie 2021.

4.500 de dolari pe lună, față de 2.500

Statisticile au fost confirmate chiar și în perioada pandemiei, când economia a avut de suferit. Datele privitoare la anul 2020 arată că veniturile și rata șomajului fluctuează în funcție de nivelul de educație al angajaților.

De exemplu, angajații care dețin o diplomă de licență au câștigat anul trecut, în medie, 1.305 dolari pe săptămână, în vreme ce un muncitor care a absolvit liceul a primit cu aproape jumătate mai puțin – 781 de dolari.

De asemenea, munca unui absolvent de masterat a fost remunerată cu 1.545 de dolari pe săptămână, iar a unui absolvent de doctorat, cu 1.885 de dolari. Cele mai mici salarii le-au avut cei care nu au absolvit liceul, 619 dolari.

Angajații cu diplomă de licență sunt mult mai bine plătiți | Foto: 123rf

Angajații cu o educație precară au cea mai mare rată a șomajului

Rata șomajului din Statele Unite a fost mai mare în 2020, comparativ cu anul anterior, la toate nivelurile de educație, ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID. Totuși, statisticile demonstrează că rata șomajului a scăzut invers proporțional cu nivelul de educație.

Așadar, în rândul absolvenților de doctorat, șomajul a fost de doar 2,5%, iar la polul opus s-au aflat cei care nu dețin nici măcar o diplomă de bacalaureat – 11,7%.

În raportul Biroului pentru Statistica Muncii din SUA se arată că veniturile au crescut anul trecut pentru toată populația, însă acest lucru este cauzat, parțial, și datorită numărului mare de joburi pe care le-au pierdut angajații cu salarii mai mici.

Regula se menține și în România

Statisticile furnizate de Ministerul Muncii din România confirmă datele americane.

De pildă, în martie anul trecut, când a fost declarată starea de urgență, se aflau în șomaj 70.933 de oameni cu un nivel de instruire redus (ciclu primar sau fără studii) și doar 13.573 de absolvenți de universitate nu aveau un job.

Similar, în luna iunie, după ridicarea stării de urgență, primeau șomaj 142.442 de cetățeni fără studii, cu studii primare sau gimnaziale. Și rămăseseră fără job 24.139 de români absolvenți de școală postliceală sau de facultate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News