Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, suma anuală minimă pentru susţinerea unui copil la şcoală este mai mare în mediul urban (1.572 de lei), faţă de mediul rural (1.372 lei), informează Agerpres.

Anual, limitele maxime plătite de o familie pentru meditaţii sunt de 5.000 de lei, cele pentru alimente şi transport – 1.800 de lei, pentru rechizite şi uniformă – 1.000 de lei, pentru manuale, culegeri, caiete speciale şi softuri educaţionale – 700 de lei, serbări, evenimente – 400 de lei, paza unităţii, fondul şcolii şi al clasei 1.000 de lei, toate acestea ajungând la 4.500 de lei pe an.

Rechizitele, uniforma şi echipamentul pentru sport, paza şcolii, fondul clasei, serbările sunt resimţite ca fiind mai scumpe de părinţii din mediul urban.

Studiul mai relevă că peste 43% dintre părinţii care au participat la cercetare au declarat că fondul clasei este o contribuţie obligatorie în şcolile în care învaţă copiii lor. Doar 11,5% dintre părinţii care au răspuns cercetării au susţinut că primesc chitanţă atunci când achită fondul clasei, iar 19,4% au spus că nu plătesc acest fond.

Mai mult de jumătate dintre părinţi, după cum arată studiul, afirmă că nu sunt consultaţi niciodată cu privire la destinaţia banilor din fondul şcolii ori că acest lucru se întâmplă foarte rar sau rar, iar 38% afirmă că această consultare are loc în majoritatea cazurilor sau întotdeauna.

Prezent la lansarea studiului realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a declarat că educaţia în România comportă costuri ascunse, cel mai mare dintre ele fiind reprezentat de lipsa de educaţie.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News