UPDATE 14.40 – Proiectul de lege prin care se cere acordul părinților pentru predarea educației sexuale în școli a fost votat de parlamentari.
Au fost 269 de voturi pentru, 35 de abțineri și trei voturi împotrivă.
Odată cu modificarea legii, a fost schimbată și titulatura opționalului, fiind eliminată sintagma “educație sexuală”.
“Ce s-a întâmplat astăzi a fost o lipsă de înțelegere a modului în care trăim. Ați votat toți în 10 martie această lege și o modificați astăzi. Este o ipocrizie. Pentru că vă deranjează un cuvânt. Semnătura părinților este o birocrație suplimentară”, a spus deputatul USR Cristina Iurișniți.
UPDATE 13.00 – Deputatul USR Dan Barna îi îndeamnă pe parlamentari să voteze “fiecare cu mintea lui” și a atras atenția că cei mici nu pot fi protejați prin neinformare.
“Avem pe masă educația pentru sănătate, pentru copii, și vă cer tuturor să gândiți fiecare cu mintea dumneavoastră la acest vot. România este pe primul loc în Europa la mame minore, ceea ce înseamnă că avem o problemă majoră. Faptul că tinere își încep viața sexuală în toalete de școală. Nu ne putem proteja copiii neinformându-i”, a spus Dan Barna în timpul dezbaterii din Parlament.
Petru Movilă, de la PMP, a avut un mesaj pentru cei care au spus că educația sexuală ar trebui predată în școli și fără acordul scris al părinților:
Să mai lase crâșmele și băutura, să le dea hăinuțe copiilor să meargă la școală.
Petru Movilă, PMP:
Social-democratul Nicușor Halici a comentat ironic după intervenția deputatului USR Dan Barna, spunând că societatea are datoria de a crește oameni sănătoși “inclusiv etic și moral”.
Îmi pare rău că nu e Dan Barna aici să-l privesc în ochi și să-l întreb cum ar reacționa dacă copilul lui de clasa a doua ar veni acasă și ar spune că a învățat la școală cum să facă sex?
Nicușor Halici, PSD:
Liberalii au discutat, în şedinţa de partid de marţi seară, şi au decis că fiecare parlamentar va vota aşa cum îi dictează conştiinţa la acest proiect de lege, au precizat surse parlamentare pentru Libertatea.
În partid sunt susţinători ai acestui amendament, care a fost semnat inclusiv de deputaţi PNL, dar şi contestatari, precum deputatul Ovidiu Raetchi, care afirma că educaţia sexuală în şcoli trebuie introdusă.
Pe 3 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.
Libertatea a scris că la mai puțin de două luni după ce președintele Iohannis a promulgat o lege pentru predarea educației sexuale în școli, deputați și senatori PSD și PNL și-au unit forțele împotriva acesteia.
Proiectul de lege, care viza modificarea şi completarea Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, a trecut de plen la începutul pandemiei, fiind adoptat de Camera Deputaților pe 10 martie 2020.
Pe 26 mai, mai mulți deputați și senatori PSD și PNL au venit cu un amendament care limitează efectele Legii 45.
Inițiatori au fost deputatul PSD Adrian Solomon, senatorul PSD Titus Corlățean, cu susținerea deputatului PNL Robert-Ionatan Sighiartău, membru în Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament.
Ce prevede Legea 45/2020
“Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.
Ce schimbă amendamentul
“Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copilului, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.