Snowden, 37 de ani, a fugit din SUA și a primit azil în Rusia după ce, în 2013, a scurs informații legate de marile operațiuni de supraveghere, la nivel național și internațional, derulate de NSA, la care lucra. ”După ani în care am fost separați de părinții noștri, eu și soția mea nu ne dorim să fim despărțiți de fiul nostru. De aceea, în aceste vremuri de pandemie în care granițele sunt închise, vom aplica pentru dubla cetățenie”, a scris el pe Twitter.

”Lindsay și cu mine vom rămâne americani și ne vom crește fiul în spiritul valorilor Americii pe care o iubim, inclusiv libertatea de gândire. Abia aștept ziua în care mă voi putea întoarce în SUA, astfel încât întreaga familie să se poată reuni”, a mai scris el pe rețeaua socială.

Avocatul său din Rusia preciza luna trecută că autoritățile locale i-au acordat rezidență permanentă.

Americanii cer să fie extrădat pentru “spionaj”

Procurorii americani cer ca Edward Snowden să fie extrădat din Rusia pentru a fi judecat pentru spionaj. Avocatul rus al lui Edward Snowden, Anatoly Kucherena, a declarat că autorităţile americane nu trebuie să acorde doar graţiere, ci şi să renunţe la toate acuzaţiile. ”A acţionat nu doar în interesul cetăţenilor americani, ci şi în interesul întregii omeniri”, a spus avocatul.

Edward Snowden a ales Libertatea ca partener media al publicării autobiografiei lui în România. Într-o carte tulburătoare – ”Dosar permanent” – el arată cum a confundat ”binele statului” cu ”binele țării”.

Snowden povestește în carte că a devenit avertizor de integritate după ce a realizat că NSA, agenția guvernamentală pentru care lucra, construia un sistem de monitorizare la scară globală, în care apelurile telefonice, mesajele și celelalte forme de comunicare ne sunt filtrate, antologate și devin forme de control.

Cazul lui Edward Snowden a inspirat două filme, ”Snowden” și ”Citizenfour”. Acesta din urmă a câștigat un Oscar
la categoria ”film documentar”, dar și multe alte premii, printre care BAFTA și Satellite.

 
 

Urmărește-ne pe Google News