Devenit celebru în 2013 după ce a făcut public modul în care Agenția americană pentru Securitate Națională (NSA) derula programe de supraveghere în masă, Snowden a descris dezvoltatorii unor programe de acest tip drept „o industrie care nu ar trebui să existe”.

Dezvăluirile din „Proiectul Pegasus” au arătat că grupul NSO din Israel produce și vinde guvernelor programe de spionaj avansate, denumite Pegasus, care pot infecta în secret un telefon mobil și pot culege informațiile acestuia. E-mailurile, textele, cărțile de contact, datele despre locație, fotografiile și videoclipurile pot fi extrase, iar microfonul și camera telefonului pot fi activate pentru a înregistra în mod ascuns utilizatorul.

Într-un interviu acordat The Guardian, Snowden a declarat că rezultatele anchetei de presă ilustrează modul în care programele de spionaj comerciale au făcut posibil ca regimurile represive să plaseze mult mai multe persoane sub cele mai invazive tipuri de supraveghere.

Pentru ca operațiunile tradiționale ale poliției să intercepteze telefonul unui suspect, forțele de ordine ar trebui să „pătrundă în casa cuiva, în mașina sau în biroul lor și ne-ar plăcea să credem că vor primi probabil un mandat”, a arătat Snowden.

Dar programele spyware comerciale au facilitat ca supravegherea țintită împotriva mult mai multor persoane să fie mult mai accesibilă și ieftină.

„Dacă pot face același lucru de la distanță, cu costuri mici și fără riscuri, încep să o facă tot timpul, împotriva tuturor celor care sunt chiar marginal de interes”, a spus el.

Dacă nu faceți nimic pentru a opri vânzarea acestei tehnologii, nu vor fi doar 50.000 de ținte. Vor fi 50 de milioane de ținte și se va întâmpla mult mai repede decât se așteaptă oricare dintre noi.

Edward Snowden

O parte a problemei a apărut din faptul că telefoanele mobile ale diferitelor persoane erau identice funcțional între ele.

„Când vorbim despre un dispozitiv de genul unui iPhone, toți rulează același software în întreaga lume. Deci, dacă găsesc o modalitate de a pirata un iPhone, au găsit o modalitate de a le pirata pe toate”, a explicat avertizorul.

Softurile de spionaj, noile „arme nucleare”

El a comparat companiile care comercializează astfel de softuri cu o industrie de persoane „infectate” care încearcă în mod deliberat să dezvolte noi tulpini de COVID, notează The Guardian.

„Este ca o industrie în care au creat variante personalizate de COVID pentru a evita vaccinurile”, a spus el. „Singurele lor produse sunt vectori de infecție. Nu sunt produse de securitate. Nu oferă niciun fel de protecție. Nu fac vaccinuri – singurul lucru pe care îl vând este virusul.”

Snowden a transmis că un soft cum ar fi Pegasus este atât de puternic, încât oamenii obișnuiți nu ar putea efectiv să facă nimic pentru a-l opri. Întrebat cum ar putea oamenii să se protejeze, el a făcut o comparație sumbră: „Ce pot face oamenii pentru a se proteja de armele nucleare?”

„Există anumite industrii, anumite sectoare din care nu există protecție și de aceea încercăm să limităm proliferarea acestor tehnologii. Nu permitem o piață comercială a armelor nucleare”, a continuat el.

Snowden a insistat că singura soluție viabilă la amenințarea softului este un memorandum internațional asupra vânzării acestuia. „Ceea ce dezvăluie proiectul Pegasus este că grupul NSO este cu adevărat reprezentativ pentru o nouă piață malware, unde aceasta este o afacere cu scop lucrativ”, a spus el. „Singurul motiv pentru care NSO face acest lucru nu este să salveze lumea, ci să câștige bani.”

 
 

Urmărește-ne pe Google News