Brett Thombs, profesor de psihiatrie la Universitatea McGill și autor principal, a declarat că o parte din relatările publice privind impactul COVID-19 asupra sănătății mintale se bazează pe „studii de slabă calitate și pe anecdote”, care au devenit „profeții care se îndeplinesc singure”, adăugând că este nevoie de mai multă „știință riguroasă”.
Cu toate acestea, unii experți au contestat acest lucru, avertizând că astfel de lecturi ar putea ascunde impactul asupra unor grupuri individuale, cum ar fi copiii, femeile și persoanele cu venituri mici sau cu probleme de sănătate mintală preexistente.
De asemenea, aceștia au afirmat că alte studii solide au ajuns la concluzii diferite.
„Sănătatea mintală în COVID-19 este mult mai nuanțată decât au făcut-o oamenii să pară a fi”, spune Thombs.
„Afirmațiile conform cărora sănătatea mintală a majorității oamenilor s-a deteriorat semnificativ în timpul pandemiei s-au bazat în principal pe studii individuale care sunt «instantanee» ale unei anumite situații, într-un anumit loc, într-un anumit moment. De obicei, acestea nu implică nicio comparație pe termen lung cu ceea ce a existat înainte sau a venit după”.
Cercetătorii de la McGill au declarat că rezultatele lor sunt în concordanță cu cel mai mare studiu privind sinuciderea în timpul pandemiei, care nu a constatat nicio creștere, și se aplică la majoritatea grupurilor, inclusiv la diferite vârste, sexe, genuri și indiferent dacă oamenii aveau sau nu afecțiuni preexistente.
Trei sferturi din cercetări s-au concentrat asupra adulților, majoritatea din țări cu venituri medii și ridicate.
Cu toate acestea, ei au recunoscut că femeile s-au confruntat cu o înrăutățire a anxietății, depresiei sau a simptomelor generale de sănătate mintală în timpul pandemiei, posibil din cauza faptului că au jonglat cu mai multe responsabilități familiale, sau pentru că lucrează mai mult în domeniul sănătății sau al asistenței sociale sau, în unele cazuri, din cauza abuzului domestic.
Cercetătorii au mai observat că simptomele depresiei s-au agravat „în proporții minime sau mici” în cazul adulților în vârstă, al studenților, al persoanelor care s-au autoidentificat ca aparținând unei minorități sexuale sau de gen și al părinților.
Echipa a concluzionat că guvernele și agențiile de sănătate trebuie să producă date de mai bună calitate și mai potrivite privind sănătatea mintală pentru a direcționa mai bine resursele și că guvernele ar trebui să continue să finanțeze corespunzător serviciile, în special pentru grupurile cele mai afectate de pandemie.
Alte cercetări au sugerat că impactul pandemiei asupra sănătății mintale a fost mult mai grav.
În 2021, cercetătorii de la Universitatea din Queensland au stabilit că anxietatea și depresia din întreaga lume au crescut dramatic în 2020, în timp ce în aprilie 2021, Colegiul Regal al Psihiatrilor a observat o creștere bruscă a problemelor de sănătate mintală.
În februarie 2022, liderii NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie) au avertizat cu privire la o „a doua pandemie” de depresie, anxietate, psihoză și tulburări alimentare.