Oamenii de știință au folosit imagini și date din satelit pentru a analiza nivelurile de vegetație din Peninsula Antarctică, un lanț muntos lung care îndreaptă spre nord, spre vârful Americii de Sud și care s-a încălzit mult mai repede decât media globală.
Ei au descoperit că viața vegetală – în principal mușchi – a crescut în acest mediu de peste 10 ori în ultimele patru decenii, potrivit studiului realizat de oamenii de știință de la universitățile din Exeter și Hertfordshire din Anglia și British Antarctic Survey, publicat vineri în revista Nature Geoscience.
Vegetația acoperea mai puțin de 0,4 mile pătrate din Peninsula Antarctica în 1986, dar a atins aproape 5 mile pătrate până în 2021, a constatat studiul. Rata cu care regiunea a fost ecologizată de aproape patru decenii s-a accelerat, de asemenea, accelerându-se cu peste 30% între 2016 și 2021.
În timp ce peisajul este încă aproape în întregime plin de zăpadă, gheață și stâncă, această zonă mică și verde a crescut dramatic de la mijlocul anilor 1980, a spus Thomas Roland, autor al studiului și om de știință de mediu la Universitatea din Exeter.
„Descoperirile noastre confirmă că influența schimbărilor climatice antropice nu are limite în acțiunea sa”, a declarat Roland pentru CNN. „Chiar și în Peninsula Antarctică – această regiune „sălbăticită” cea mai extremă, îndepărtată și izolată – peisajul se schimbă, iar aceste efecte sunt vizibile din spațiu.”
Antarctica, cel mai rece loc de pe Pământ, a fost recent cuprinsă de evenimente de căldură extremă.
În această vară, anumite părți ale continentului au cunoscut un val de căldură record, cu temperaturi care au urcat cu până la 50 de grade Fahrenheit peste normal de la mijlocul lunii iulie.
În martie 2022, temperaturile în unele părți ale continentului au ajuns cu până la 70 de grade peste normal, cele mai extreme abateri de temperatură înregistrate vreodată în această parte a planetei.
Pe măsură ce poluarea cu combustibili fosili continuă să încălzească lumea, Antarctica va continua să se încălzească și este probabil ca această ecologizare să se accelereze, prezic oamenii de știință.
Cu cât peninsula înverzește mai mult, cu atât se va forma mai mult sol și cu atât este mai probabil ca regiunea să devină mai favorabilă pentru speciile invazive, care pot amenința fauna sălbatică nativă.
„Semințele, sporii și fragmentele de plante își pot găsi cu ușurință drumul către Peninsula Antarctică pe cizmele sau echipamentele turiștilor și cercetătorilor, sau prin rute mai „tradiționale” asociate cu păsările migratoare și vântul – și astfel riscul este clar.” spuse el.
Ecologizarea ar putea reduce, de asemenea, capacitatea peninsulei de a reflecta radiația solară înapoi în spațiu, deoarece suprafețele mai întunecate absorb mai multă căldură.
Aceste impacturi ar fi probabil doar locale, dar ar putea contribui la accelerarea în continuare a creșterii vieții plantelor pe măsură ce clima continuă să se încălzească, a spus unul dintre autori, Olly Bartlett, lector superior în teledetecție și geografie la Universitatea din Hertfordshire.
„Acest peisaj iconic ar putea fi schimbat pentru totdeauna”, a spus el.
Matthew Davey, profesor asociat de ecologie fiziologică la Asociația Scoțiană pentru Științe Marine și expert în ecologia plantelor polare și a microbilor, a declarat pentru CNN că studiul a fost „o progresie importantă” pentru înțelegerea vieții plantelor din Antarctica.
Ar putea exista chiar mai multă vegetație decât cea identificată, a spus Davey, care nu a fost implicat în cercetare. Metodele folosite de oamenii de știință ar detecta în principal câmpuri de mușchi mai mari și mai verzi, a spus el. „Dar știm că există și zone mari de licheni, iarbă și alge verzi și roșii de zăpadă care vor contribui, de asemenea, la zona de vegetație din Antarctica.”
În timp ce creșterea reală a suprafeței vieții plantelor este mică, a adăugat el, creșterea procentuală este dramatică și arată „tendința că vegetația se răspândește, deși lent, în Antarctica”.
Următoarea etapă pentru oamenii de știință va fi studierea modului în care plantele colonizează terenurile goale
expuse recent, pe măsură ce ghețarii Antarcticii se retrag în continuare.