Pentru un cetățean rus de rând, cele mai dure măsuri ale SUA ar putea însemna prețuri mai mari la alimente și îmbrăcăminte. Sau, mai dramatic, ar putea duce la devalorizarea severă a pensiilor și a conturilor de economii, în cazul unei prăbușiri a rublei sau a piețelor rusești.
„Ar fi un dezastru, un coșmar pentru piața financiară internă”, a declarat Sergey Aleksashenko, fost prim-vicepreședinte al Băncii Centrale a Rusiei și fost președinte al Merrill Lynch Rusia.
El a remarcat că rubla a scăzut deja cu peste 10% față de dolar, comparat cu valoarea ei din octombrie 2021, pe fondul discuțiilor tot mai avansate privind sancțiunile occidentale, după ce Vladimir Putin a comasat trupe la granița cu Ucraina, alimentând temerile unei invazii.
Îngrijorați de perspectivă, oficialii Consiliului de Securitate Națională au discutat deja cu directori ai unora dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street, inclusiv Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan Chase și Bank of America, despre stabilitatea sistemului financiar global ca urmare a eventualelor sancțiuni.
Banca Centrală Europeană a avertizat, de asemenea, creditorii băncilor Rusiei cu privire la riscurile în cazul în care se află dacă Statele Unite vor impune sancțiuni și a întrebat despre mărimea împrumuturilor luate. Deocamdată însă, oficialii americani nu au în vedere nicio sancțiune imediată asupra bazei economiei Rusiei: exporturile sale de petrol și gaze.
Națiunile europene se bazează pe gazele naturale din Rusia, iar câțiva aliați ai SUA, în special Germania, preferă ca Washingtonul să nu perturbe industria energetică rusă.
Analiştii spun că sancţiunile care limitează capacitatea Rusiei de a exporta petrol şi gaze ar fi de departe cea mai puternică armă împotriva economiei ruse şi poate cea mai eficientă, dar ar putea afecta şi Europa, şi Statele Unite.
Sancțiunile ar putea crește ura față de SUA
Efectele resimțite de populație după impunerea sancțiunilor ar putea stimula furia populară împotriva președintelui Rusiei, Vladimir Putin, căruia i s-ar putea imputa că a preferat invazia Ucrainei în dauna stabilității naționale. Dar istoria arată că rușii nu capitulează ușor, iar reziliența este o parte importantă a identității lor naționale.
Oficialii americani sunt sensibili la ideea că ar putea fi priviți și ei ca vinovați pentru pedepsirea poporului rus – o percepție care ar alimenta antiamericanismul și narațiunea președintelui Putin că țara lui este persecutată de Occident. Asta s-a întâmplat, în trecut, în Cuba, Coreea de Nord și Iran.
În timp ce administrația Biden și aliații săi europeni încearcă să-l descurajeze pe Putin cu negocieri dure, unii experți se întreabă dacă vor merge până la capăt cu cele mai drastice măsuri economice, dacă trupele ruse ar intra în Ucraina.
Dacă administrația Biden își va duce la îndeplinire amenințarea de a sancționa marile bănci rusești, acest lucru se va răsfrânge în întreaga economie rusă. Cu siguranță îi va afecta pe cetățenii ruși de rând. (…) Cum vei schimba planurile lui Putin? Prin crearea de tulburări domestice. Oamenii vor fi nemulțumiți.
Edward Fishman, fost oficial în administrația condusă de Barack Obama:
Sancțiunile impuse după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014 și agresiunea din estul Ucrainei au avut un efect limitat asupra economiei Rusiei. Sancțiunile au avut o abordare „chirurgicală”, vizând puternicul cerc de elite din jurul lui Putin, precum și oficialii și instituțiile implicate în agresiunea împotriva Ucrainei, în parte pentru a evita să-i facă pe rușii obișnuiți să sufere.
Oficialii americani spun că impactul sancțiunilor ar fi acum categoric diferit. Noile sancțiuni pe care le pregătesc ar întrerupe împrumuturile externe, vânzările de obligațiuni suverane, obținerea de tehnologii pentru industriile critice și ar îngheța activele oficialilor din jurul lui Putin.
Riposta Moscovei
Dar prejudiciul real adus economiei de 1,5 trilioane de dolari a Rusiei ar veni din sancționarea celor mai mari bănci de stat, precum și a Fondului rus de investiții directe al guvernului, care are directori occidentali proeminenți în consiliul său consultativ. Astfel de sancțiuni au un precedent, fiind aplicate de administrația Trump pentru băncile iraniene, care erau totuși la un nivel mult inferior celor rusești.
Dacă SUA vor plasa băncile rusești pe ceea ce oficialii numesc lista de sancțiuni „game over”, entitățile străine din întreaga lume vor înceta să mai facă afaceri cu aceste bănci, ceea ce ar avea un efect uriaș asupra companiilor rusești.
La Washington, numele a zeci de bănci rusești de stat și private au circulat ca potențiale ținte ale sancțiunilor. Cele mai mari două bănci din Rusia, Sberbank și VTB, sunt pe listă. Sberbank deține aproximativ o treime din activele din sectorul bancar al țării, iar VTB are peste 15%. Majoritatea rușilor își plătesc ipotecile către Sberbank. Deși marile bănci din Rusia au deja un anumit nivel de sancțiuni impuse pe numele lor, dacă ele vor fi extinse, daunele aduse economiei ar putea fi profunde și de lungă durată.
„Dacă sancțiunile sunt într-adevăr atât de importante și Rusia duce cel mai mare război de după Al Doilea Război Mondial pe o problemă de importanță vitală, probabil că va riposta”, a declarat Samuel Charap, un fost oficial al Departamentului de Stat.
Moscova ar putea riposta prin noi atacuri cibernetice împotriva Statelor Unite și a giganților financiari americani. Departamentul pentru Securitate Internă a emis o notificare weekendul trecut în care avertizează cu privire la represaliile cibernetice ale Rusiei. „Dacă noi mergem după marile lor bănci”, a spus el, „probabil ei le vor viza pe ale noastre”.
Foto: Profimedia