În octombrie, după câteva luni agitate pe piața imobiliară, în urma intrării în vigoare a legii dării în plată, creditarea s-a reluat, fiind acum la nivelul din primăvară.
Luna trecută, ofertele băncilor au fost aproape în întregime ajustate la un avans de 20-25% și dobânzi în plaje rezonabile, arată datele Kiwi Finance. Acest trend se va menține atât din punct de vedere al costurilor, cât și ca avans. În plus, prețurile imobilelor urmează un trend sustenabil crescător care se va păstra, potrivit estimărilor brokerului de credite imobiliare.
Efectele pe termen scurt ale dării în plată
Încă de la început, au fost vizibile cel puțin două efecte. În primul rând, cele mai multe bănci au majorat avansul pe care îl cer de la clienții care solicită un credit de achiziție de locuință, iar unii dezvoltatori, cu proiecte imobiliare aflate în faze incipiente, au preferat să înghețe temporar lucrările.
De aici, au rezultat efecte în lanț: încetinirea creditării într-o perioadă cum nu se poate mai convenabilă pentru clienți, în care dobânzile se aflau la un minim istoric și costurile bancare erau mult diminuate față de anii anteriori; încetinirea dezvoltărilor imobiliare; diminuarea vânzărilor în industriile colaterale (mobilier, materiale de construcții, electrocasnice, electronice etc.).
„În același timp, băncile care au aliniat de la început avansul la puterea de accesare a clienților (20-25%) au fost suprasolicitate de cereri noi de creditare, ceea ce a condus la timpi foarte mari de răspuns și procese lungi de analiză. Astfel, putem spune că o lege cu ‘beneficii reduse și punctuale a produs mai mult disconfort și gălăgie decât efecte coerente și sustenabile”, subliniază Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
Clienții noi au fost cei mai afectați de timpul îndelung de așteptare, tot ei fiind și cei care consideră că noua legislație nu aduce beneficii reale.