Atacurile care au avut loc pe 7 octombrie au ucis 1.200 de persoane, în principal civili, și au capturat 250 de ostatici, potrivit datelor israeliene.  

Israel a răspuns prin lansarea unei ofensive masive, care a rezultat în moartea a peste 41.600 de persoane și strămutarea a 1,9 milioane, potrivit autorităților palestiniene din domeniul sănătății și cifrelor ONU. 

Conflictul s-a extins în Liban. Israelul a slăbit semnificativ grupul militant Hezbollah, susținut de Iran, inclusiv prin eliminarea majorității conducerii acestuia.  

„Pariul lui Sinwar nu a funcționat”

Teheranul riscă să fie atras într-un război deschis cu Israelul. Liderul Hamas, Yahya Sinwar, a implicat Iranul și „Axa de Rezistență”, formată din Hezbollah, houthi din Yemen și milițiile irakiene, în conflictul cu Israel explică Hassan Hassan, autor și cercetător al grupurilor islamice, citat de Reuters. 

„Vedem acum efectele de undă ale zilei de 7 octombrie. Pariul lui Sinwar nu a funcționat”, a spus Hassan, sugerând că Axa de Rezistență s-ar putea să nu-și revină niciodată. 

„Ceea ce a făcut Israelul Hezbollahului în două săptămâni este aproape echivalent cu un an întreg de distrugere a Hamas în Gaza. În cazul Hezbollah, trei niveluri de conducere au fost eliminate, comanda sa militară a fost decimată, iar liderul său important, Hassan Nasrallah, a fost asasinat”, a adăugat Hassan. 

Cu toate acestea, influența lui Sinwar asupra Hamas rămâne de neclintit, în ciuda unor semne de disidență în rândul locuitorilor din Gaza.  

Sinwar este liderul general al mișcării islamiste, după ce predecesorul său, Ismail Haniyeh, a fost ucis în luna iulie în urma unui atac suspectat a fi israelian, în timpul unei vizite la Teheran. Israel nu a confirmat implicarea în atac. 

Două surse israeliene au spus că Sinwar și fratele său, un comandant de top, par să fi supraviețuit până în prezent atacurilor israeliene, care ar fi ucis adjunctul său, Mohammed Deif, dar și alți lideri de rang înalt. 

Numit de Israel „Chipul Răului”, Sinwar se mută constant și folosește mesageri de încredere pentru comunicații non-digitale, potrivit a trei oficiali Hamas și a unui oficial regional. Acesta nu a mai fost văzut în public de pe data de 7 octombrie. 

Sinwar a fost singurul factor decizional pe parcursul lunilor de negocieri eșuate pentru încetarea focului, conduse de Qatar și Egipt, care s-au focusat pe schimbul de prizonieri pentru ostatici, au spus trei surse din Hamas. Pentru răspunsuri transmise printr-un lanț secret de mesageri, negociatorii așteptau zile întregi. Israel și Hamas nu au răspuns solicitărilor de comentarii.  

De asemenea, toleranța crescută a liderului Hamas pentru suferință, atât pentru poporul palestinian, cât și pentru el însuși, în numele unei cauze, a fost evidentă atunci când a ajutat la negocierea schimbului din 2011 a 1.027 de prizonieri, inclusiv el însuși. Pentru un soldat israelian care a fost răpit și ținut în Gaza.  

O jumătate de duzină de persoane care îl cunosc pe Sinwar, au făcut declarații pentru Reuters. Acestea spun că determinarea sa a fost influențată de copilăria sărăcăcioasă în taberele de refugiați din Gaza, dar și de o detenție brutală de 22 de ani în custodia israeliană, inclusiv o perioadă pe care a petrecut-o în Ashkelon. Părinții săi îl numeau acasă înainte de a fugi după războiul arabo-israelian din 1948. 

Pentru Sinwar, problema ostaticilor și schimbul de prizonieri este persoanlă, potrivit surselor, care au cerut anonimat pentru a vorbi liber despre probleme delicate. Acesta a jurat să elibereze toți prizonierii palestinieni, care sunt deținuți în Israel.  

Acesta a devenit membru Hamas la o perioadă scurtă după fondarea grupului în anii 1980. A adoptat ideologia islamistă radicală a grupului, care urmărește stabilirea unui stat islamic în Palestina istorică, opunându-se existenței Israelului.  

Israel este văzut de ideolgie nu doar asemenea unui rival politic, ci și ca o forță ocupantă pe pământ musulman.  

Sinwar povestea uneori, înainte de război, despre viața sa timpurie în Gaza, în timpul decadelor de ocupație israeliană. Acesta a spus odată că mama sa făcea haine din sacii goi de ajutoare alimentare ale ONU, potrivit locuitorului din Gaza, Wissam Ibrahim, care l-a întâlnit. 

De asemenea, Sinwar a descris într-un roman semi-autobiografic, scene de soldați care distrugeau casele palestiniene „ca un monstru care zdrobește oasele prăzii sale”, înaintea retragerii Israelului din Gaza, în 2005. 

El și-a făcut un nume ca lider de închisoare, fiind un executor nemilos însărcinat cu pedepsirea palestinienilor suspectați de faptul că ar informa Israel, devenind astfel un erou popular pe străzi, după o pedeapsă israeliană de 22 de ani pentru orchestrarea răpirii și uciderii a doi soldați israelieni și a patru palestinieni. A urcat rapid în rândurile Hamas.  

Oficialii arabi și palestinieni îl consideră pe Sinwar ca arhitectul strategiei și capacităților militare ale Hamas, întărite prin legăturile cu Iran, pe care l-a vizitat în anul 2012.  

Înainte de raidurile din 7 octombrie, Sinwar nu și-a ascuns dorința de a-și lovi dur inamicul. În urma unui discurs ținut cu un an înainte, acesta a promis să trimită un val de rachete și luptători în Israel, sugerând un război care ori va uni lumea pentru stabilirea unui stat palestinian pe teritoriile ocupate de Israel în anul 1967, ori va izola națiunea evreiască pe scena globală.  

Până la momentul la care a fost ținut discursul, Sinwar și Deif au pus la cale planuri secrete pentru atac. Aceștia desfășurau exerciții de antrenament publice, care stimulau un astfel de atac. Obiectivele sale nu au fost îndeplinite.  

În anul 1988, Sinwar a fost arestat și condamnat la patru sentințe de viață. A fost acuzat de orchestrarea răpirii și uciderii a doi soldați israelieni și a patru palestinieni suspectați de colaborare.  

Sinwar, bucuros când auzea de atacuri împotriva israelienilor din partea Hamas

Potrivit lui Nabih Awadah, un fost militant comunist libanez, închis cu Sinwar la Ashkelon între 1991-95, a declarat că liderul Hamas considera acordurile de pace de la Oslo din 1993 dintre Autoritatea Palestiniană și Israel ca fiind „dezastruoase”.  

Awadah a spus că Sinwar se bucura ori de câte ori auzea de atacuri împotriva israelienilor din partea Hamas sau a grupului Hezbollah din Liban. Pentru acesta, Sinwar a fost un „model influent pentru toți prizonierii, chiar și pentru cei care nu erau islamiști sau religioși”. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News