„Există două variante. Fie Curtea va spune că Ministerul Justiţiei este singurul care poate decide asupra revocării procurorului-şef și atunci preşedintele este obligat să îl revoce. Fie preşedintele are puterea să respingă revocarea, dar să o facă motivat„, a declarat judecătorul Cristi Danileţ, contactat de Libertatea.
Dacă primul scenariu este cel valabil, atunci Laura Codruţa Kovesi va putea fi revocată pe actuala procedură. Nu este vorba despre retroactivitate, a adăugat Danileţ.
Trebuie aşteptată şi motivarea Curţii Constituţionale, şi apoi publicată în Monitorul Oficial, pentru ca efectele să devină obligatorii. „În motivare, Curtea Constituţională este obligată să arate în ce constă conflictul juridic şi cum poate fi el rezolvat”, a completat fostul judecător CSM.
Anterior, Curtea Constituţională a decis că refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la şefia DNA a dus la un conflict juridic de natură constituţională. Sesizarea a fost făcută de Guvernul României, după ce Ministerul Justiţiei a cerut revocarea şefei DNA, iar preşedintele României a refuzat. Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituţională, după ce președintele Klaus Iohannis a respins cererea de revocare a Laurei Codruța Kovesi.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!