„În ultimele 24 de ore, din cauza precipitaţiilor abundente, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 102 case, 151 de curţi şi 236 beciuri/subsoluri. Cele mai afectate judeţe de aversele torenţiale sunt Bistriţa-Năsăud şi Hunedoara”, a informat astăzi, 25 iunie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Traficul rutier este blocat pe 2 drumuri judeţene (DJ 668 şi DJ 668A/HD) și restricţionat pe 1 drum judeţean (DJ 153/MS).
La acest moment, se desfăşoară intervenţii în 4 judeţe – Arad, Bistrişa Năsăud, Hunedoara şi Mureş – pentru evacuarea apei din case, beciuri/subsoluri, curţi, precum şi pentru refacerea terasamentelor căilor rutiere/feroviare afectate de viituri, conform news.ro.
Inundațiile violente care au lovit jumătate din România ar putea atinge un vârf mâine, 26 iunie, a anunțat ministrul Mediului, Costel Alexe.
„Suntem pregătiți pentru perioada următoare, când avem acest front atmosferic care poate să genereze cantități însemnate de precipitații, să fim în contact direct cu populația care este vulnerabilă”, a declarat ministrul Costel Alexe.
La acest moment, avem nu mai puțin de 252 de persoane care au fost evacuate din calea viiturilor. Avem, la nivel de ISU, la nivel național, începută procedura de identificare a pagubelor produse de inundații.
Ministrul Mediului, Costel Alexe:
Premierul Ludovic Orban a anunțat că la prefecturi au fost constituite comisii de evaluare a pagubelor produse de inundaţii, pentru a se putea interveni cât mai repede cu fonduri pentru reparaţii şi despăgubirea oamenilor ale căror proprietăţi au fost afectate, a relatat agenția Rador.
Totodată, Ludovic Orban a precizat că Guvernul poate apela şi la fonduri europene, în aceste cazuri.
„Un miliard patru sute de milioane avem la dispoziţie şi o parte din banii pe care îi vom cheltui o să-i decontăm de la nivel european, prin Mecanismul de Sprijin European”, a explicat premierul.
De asemenea, Crucea Roşie – filiala Alba a distribuit ajutoare de primă necesitate persoanelor afectate de inundaţii.
Riscul cel mai mare de inundații, pe Prut
Ludovic Orban a explicat că, referitor la riscurile de apariţie a unor inundaţii, cel mai mare risc este pe Prut, „unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina”.
Premierul a precizat că „există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU, celorlalte forţe implicate din cadrul Ministerului de Interne și echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro