Undeva în Kenya, o femeie organizează o așa-numită ”ceremonie” pentru nepoata ei de 11 ani; organele genitale ale fetei vor fi tăiate ca parte a tranziției sale la viața de adult.
Această procedură – cunoscută sub numele de mutilare genitală feminină – este interzisă în Kenya și a fost practicată din ce în ce mai puțin în ultimii ani. Dar COVID-19 a determinat unele familii să reînvie acest obicei care maltratează tinerele fete, arată ONU.
Toate școlile sunt închise de luni bune. Niciun coleg de clasă nu va observa absența fetei, niciun profesor nu va fi la curent și va raporta cazul poliției. Comunitatea școlară nu poate proteja fata acum, mai notează ONU.
În timpul ceremoniei, fata începe să sângereze puternic. Procedura a fost efectuată de un ”tăietor” local. Nu există anestezie sau analgezice. În cele din urmă, familia nu are de ales și o duce pe fată la cel mai apropiat spital, arată aceeași sursă.
Câteva ore mai târziu, una dintre rudele fetei sună pentru a raporta incidentul.
”Ceea ce ne dorim este dreptate pentru aceste fete”, spune pentru Națiunile Unite unul dintre cei 31 de angajați ai call center-ului. După primirea apelului, poliția este trimisă să le caute pe mamă și pe mătușă și un spațiu sigur este pregătit pentru ca fata să nu fie nevoită să se întoarcă acasă după externare, menționează aceeași sursă.
68 de milioane de fete riscă mutilarea genitală
Deși această practică este recunoscută la nivel internațional drept încălcare a drepturilor omului, aproximativ 68 de milioane de fete din întreaga lume riscă să fie mutilate genital până în 2030, notează site-ul Parlamentului European.
Mutilarea genitală feminină este doar unul dintre motivele pentru care oamenii apelează la linia de asistență. Alți kenyeni sună pentru a cere ajutorul în cazuri de agresiuni, violuri, neglijență sau căsătoria copiilor, notează ONU.
”Atât de multe cazuri nu sunt raportate”, spune unul dintre angajații call center-ului. Întrebat de ce lucrează la call center, el spune simplu: ”Nu vreau să văd oamenii suferind”, mai arată sursa citată.
COVID-19 a agravat situația
”Am văzut femei care se sinucid, am auzit de femei ucise. Atât bărbații, cât și femeile sunt foarte deprimați”, spune Fanis Lisiagali, care conduce linia de asistență din Kenya, conform ONU.
- Numărul cazurilor gestionate de linia de asistență telefonică a crescut de la 86 în februarie la peste 1.100 în iunie.
Linia de asistență a fost înființată în 2010 de o organizație numită Healthcare Assistance Kenya, cu sprijinul ONU Women.
”În anii următori aș vrea să văd linia de asistență telefonică cunoscută tuturor comunităților din Kenya, astfel încât oricine are nevoie de ea să aibă unde să se adreseze”, mai spune Fanis Lisiagali pentru ONU.
*Evenimentele relatate au avut loc în luna iulie 2020.