Cuprins:
Trump a pus sub semnul întrebării cooperarea internațională și a criticat aliații SUA, inclusiv NATO. O Americă mai izolată ar putea crea oportunități pentru țări precum China, India și Rusia de a-și extinde influența la nivel global, atât militar, cât și economic.
Totuși, Reuters vede și semne bune: În 2024, băncile centrale au reușit să reducă ratele dobânzilor după ce au câștigat lupta împotriva inflației fără a provoca o recesiune globală, iar bursele au atins maxime istorice în SUA și Europa.
Cu toate acestea, alegătorii au pedepsit guvernele în funcție din India până în Africa de Sud, Europa și Statele Unite pentru criza costului vieții cauzată de creșterile de prețuri post-pandemie.
Taxe vamale și posibile războaie comerciale
În campania electorală, Trump a amenințat cu majorări semnificative ale taxelor vamale pentru importuri. Acesta a vorbit despre creșteri de până la 25% pentru produsele din Mexic și Canada și 10% pentru cele din China. Astfel de măsuri ar putea afecta grav lanțurile de aprovizionare globale și ar putea duce la prețuri mai mari pentru consumatorii americani.
Aproximativ 80% din exporturile Mexicului și peste 75% din cele ale Canadei merg în SUA. De asemenea, peste jumătate din importurile de fructe și legume ale SUA provin din Mexic. Există temeri că situația ar putea escalada rapid într-un război comercial global.
Atitudine mai dură față de migrație
În timpul campaniei, republicanii au promis „cea mai mare operațiune de deportare din istoria Americii”. Trump s-a angajat să înăsprească măsurile la granița cu Mexicul și chiar să anuleze acordarea automată a cetățeniei pentru persoanele născute pe teritoriul SUA.
O astfel de abordare ar putea avea efecte negative asupra pieței muncii americane, lăsând multe locuri de muncă neocupate. În Europa, migrația rămâne de asemenea o temă fierbinte, cu Italia încercând să proceseze refugiații în Albania.
Incertitudini legate de conflictele în desfășurare
Trump susține că va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, posibil prin retragerea sprijinului financiar american. Acest lucru ar putea forța Kievul la negocieri nefavorabile.
Războiul din Gaza continuă să se extindă, iar tensiunile dintre China și Taiwan rămân ridicate.
Deutsche Welle subliniază că o eventuală retragere a SUA din rolul său tradițional de garant al securității globale ar putea încuraja state precum Iran sau Coreea de Nord să testeze limitele acțiunilor lor militare.
Costurile schimbărilor climatice devin o preocupare tot mai mare pentru multe țări
Lumea se pregătește ca președintele ales Donald Trump să retragă SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice pentru a doua oară – doar că de data aceasta, el ar putea acționa mai repede și cu mai puțină reținere, scrie Politico.
Campania Trump a declarat pentru Politico, în luna iunie, că fostul președinte va renunța la pactul global, așa cum a făcut în 2017, în timpul primului său mandat. Trump a declarat încă de la sfârșitul săptămânii trecute că schimbările climatice sunt „toate o mare păcăleală”.
Schimbările climatice vor reduce veniturile globale viitoare cu aproximativ 19% în următorii 25 de ani, iar erodarea anuală a economiei globale dată de acest fenomen va atinge pragul de 38 de trilioane de dolari, arată un studiu făcut public în luna aprilie din 2024 și realizat de cercetătorii de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania, citat de Associated Press.
Iar până în anul 2100, costul financiar generat de schimbările climatice s-ar putea dubla față de estimările actuale. Ca un paradox însă, cele mai sărace zone ale planetei și totodată și cele mai puțin responsabile pentru încălzirea atmosferei vor suferi cele mai mari pierderi financiare.
„Analiza noastră arată că schimbările climatice vor provoca daune economice masive în următorii 25 de ani în aproape toate țările din lume, inclusiv în țările foarte dezvoltate, cum ar fi Germania, SUA și Franța, cu o reducere medie proiectată a veniturilor de 11% pentru Germania și SUA și de 13% pentru Franța”, a declarat coautorul studiului, Leonie Wenz, om de știință în domeniul climei și economist.
Aceste daune financiare sunt comparate cu un scenariu de bază fără schimbări climatice și sunt apoi aplicate la o estimare generală privind creșterea globală a produsului intern brut.
Inteligența artificială – o posibilă revoluție
Anul 2025 ar putea marca și o extindere semnificativă a utilizării inteligenței artificiale la nivel global. Marile companii tech investesc masiv în infrastructura necesară, inclusiv în surse de energie precum centralele nucleare.
Inteligența artificială generativă atrage investiții masive, dar ridică și îngrijorări legate de posibilitatea formării unei noi bule economice.
Potrivit specialiștilor de la Wedbush, inteligența artificială generativă este similară cu „a patra revoluție industrială”, comparabilă cu impactul pe care l-au avut semiconductoarele și internetul. Ei estimează că în următorii trei ani, companiile mari din domeniul tehnologiei vor cheltui un trilion de dolari pe dezvoltarea și implementarea AI, iar liderii de piață, precum Microsoft, Google și Nvidia, sunt deja profund implicați.
Cu toate acestea, majoritatea specialiștilor sunt de părere că această tehnologie va aduce beneficii semnificative în timp, chiar dacă nu toate companiile vor avea succes, potrivit cotidianului francez Le Nouvel Obs.
Rămâne de văzut dacă 2025 va fi anul în care IA își va demonstra pe deplin potențialul, așa cum promit susținătorii săi. Cert este că lumea se află în pragul unor schimbări majore, iar deciziile luate la Washington vor avea un impact global semnificativ.
Ce ar mai putea aduce 2025
«Brace for uncertain times» (Pregătiți-vă pentru vremuri incerte), avertizează Fondul Monetar Internațional în cea mai recentă perspectivă economică mondială, citată de Reuters.
- Rămâne de văzut dacă Trump va impune tarife de 10-20% la toate importurile și 60% pentru bunurile chinezești. Impactul va depinde de sectoarele afectate și de cine va riposta.
- China se confruntă cu presiuni pentru o tranziție profundă, pe măsură ce impulsul său de creștere se epuizează. Economiștii spun că trebuie să pună mai mulți bani în buzunarele cetățenilor cu venituri mici.
- Europa trebuie să rezolve blocajele politice din Germania și Franța și să abordeze cauzele rămânerii în urmă față de SUA, precum lipsa investițiilor și deficitul de competențe.
- Pentru multe economii, perspectiva unui dolar mai puternic ar atrage investițiile în detrimentul lor și ar scumpi datoria denominată în dolari.
AaaBbbCcc • 02.01.2025, 23:55
Sloganul acesta a fost, pentru naivi votanti, pur electoral. America a ocupat dintotdeauna locul unu. U.E. sa stranga randurile, fiindca se trimit sageti si se sustin electoral cu bani ca apoi sa dizolve Uniunea. Am vazut in Romania tentativa esuata, vedem in Germania, U.K, si il vedem pe Musk care accelereaza, impingand vorbe si fonduri catre extremistii politici.
Toni2 • 02.01.2025, 19:48
Ar trebui impusă o lege ca persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, sa nu mai poată candida in alegerile din toate țările lumii, pentru că oamenii peste 70 de ani nu mai au putere de munca, luciditatea necesară pentru munca decât pentru interesele lor meschine și de grup, multi dintre ei devenind corupți și dictatori mizerabili, cryzi și feroce..