Printre deținuții eliberați în ultimii doi ani sunt și sute de criminali ce fuseseră închiși pentru omor deosebit de grav, dar și traficanți de minori și indivizi care au agresat sexual copii.
Recursul compensatoriu înseamnă că se scade din pedeapsă pentru condiții improprii de detenție. Dacă deținuții nu sunt încarcerați în penitenciare conform standardelor CEDO, la fiecare 5 luni executate, li se scade din pedeapsă încă o lună.
Libertatea publică statistica Administrației Naționalea Penitenciarelor (ANP), așa cum apare ea dintr-o cerere făcută de un cititor, pe legea accesului la informațiile de interes public. Pe 7 octombrie 2019, bilanțul era de 21.409 deținuți puși în libertate prin recursul compensatoriu, conform ANP.
Printre cei eliberați din închisori sunt și:
- 324 condamnați pentru omor deosebit de grav
- 1.105 condamnați pentru omor
- 672 condamnați pentru omor calificat
- 888 condamnați pentru viol
- 109 condamnați pentru act sexual cu un minor
- 2.715 condamnați pentru tâlhărie
Mulți dintre cei eliberați prin recursul compensatoriu au
recidivat și s-au întors în închisoare.
1.877 dintre cei eliberați prin recurs compensatoriu au fost reîncarcerați până la data de 16 septembrie 2019. Unii dintre ei au fost închiși pentru fapte mai vechi, dar ANP nu spune câți.
Legea 169/2017, denumită și “legea recursului compensatoriu” a fost adoptată pe 9 mai 2017. Au votat ”pentru” 175 de deputați ai PSD, ALDE, UDMR și minorități, iar ”împotrivă” – 85 de deputați din PNL și USR.
Legea prevede că, “pentru fiecare perioadă de 30 de zile
executate în condiții necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt
consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa
aplicată”.
În plus, deținuții beneficiază de liberarea condiționată după executarea a 2/3 din pedeapsă, în cazul închisorii ce nu depășește 10 ani, respectiv a 3/4 din pedeapsă, în cazul închisorii mai mari de 10 ani. Mai mult, munca prestată în penitenciar e echivalată cu zile executate din pedeapsă.
De exemplu, un individ condamnat la 3 ani de închisoare pentru că a abuzat sexual un copil poate cere să fie pus în libertate după numai 2 ani.
Dar nici acești 2 ani nu vor fi executați integral, pentru
că prin recursul compensatoriu i se scad alte patru luni din pedeapsă, iar din celelalte
mai sunt bifate zile, prin munca prestată în penitenciar.
Așa că, din
condamnarea de 3 ani, agresorul va sta în închisoare doar jumătate.
Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare pe 19 octombrie 2017, iar în prima zi au fost puși în libertate 529 de deţinuţi.
Tudorel
Toader dă vina pe Parlament
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a precizat recent că va demonstra “cu documente faptul că legea privind recursul compensatoriu a fost inițiată anterior preluării portofoliului de la MJ, faptul că în procedura parlamentară am dat aviz negativ și faptul că, în controlul de constituționalitate, am susținut neconstituționalitatea proiectului de lege!”
“Se știe că CSM a propus ca cele 3 zile, la 30 de zile executate, să fie considerate ca executate. Se știe că, în loc de 3 zile, Parlamentul a mărit numărul la 6 zile”.
Tudorel Toader, fost ministru al Justiției:
Deputați din PNL și USR au inițiat anul acesta două proiecte
de lege pentru abrogarea “Legii recursului compensatoriu”, dar PSD li s-a opus.
Ambele proiecte de lege au fost
respinse de senatori, iar ele au ajuns acum la Camera Deputaților, unde
așteaptă raportul Comisiei Juridice.