Deputatul PNL Florin Roman a făcut o interpelare, prin care a solicitat Ministerului de Interne precizări referitoare la persoanele eliberate mai repede din penitenciar în baza recursului compensatoriu, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 169/2017 şi până în luna septembrie.
Liberalul precizează că în această perioadă au fost înregistrate 21.049 de liberări.
„Din cei eliberaţi, 7.003 deţinuţi au fost iniţial încarceraţi pentru fapte extrem de grave, precum crimă, viol, tâlhărie, corupţie etc. În acest moment, circulă liberi pe străzile României: 943 criminali, 110 infractori condamnaţi pentru act sexual cu un minor, 2.300 de deţinuţi eliberaţi mai repede după ce au comis fapte de tâlhărie, dar şi 35 de persoane încarcerate pentru mită. Îngrijorător este şi numărul violatorilor lăsaţi în libertate, nu mai puţin de 634”, arată Roman.
Potrivit lui Roman, din totalul celor eliberaţi mai devreme din penitenciare, 1.877 de persoane au fost încarcerate din nou, fie pentru că au comis noi fapte grave, fie pentru că au fost condamnate în alte dosare.
„Cel mai grav este însă că nu mai puţin de 507 infractori eliberaţi au comis noi fapte violente: 47 au comis omoruri şi omor calificat; 357 au comis noi tâlhării; iar 47 au violat din nou”, spune liberalul.
Florin Roman mai menţionează că faţă de luna iunie, numărul celor eliberaţi mai repede a crescut cu 3.000.
„După tragedia de la Caracal, premierul Dăncilă promitea cu voce gravă înăsprirea pedepselor şi detenţie pe viaţă pentru criminali. Toate aceste declaraţii au rămas vorbe. Mai mult decât atât, Guvernul Dăncilă a blocat abrogarea recursului compensatoriu. PNL solicită PSDăncilă abrogarea în regim de urgenţă a recursului compensatoriu. Solicităm, totodată, discutarea în regim de urgenţă a proiectelor depuse de PNL în Parlament, pentru sistemul de găsire urgentă a copiiilor dispăruţi, pentru detenţie pe viaţă pentru cei care ucid femei gravide şi copii, introducerea brăţărilor electronice”, a mai spus Florin Roman.
PSD nu se grăbeşte să dezbată recursul compensatoriu, în Parlament
Opoziţia a încercat, în mai multe rânduri, începând cu luna august, să pună pe ordinea de zi a plenului Parlamentului abrogarea recursului compensatoriu. De fiecare dată, PSD s-a opus.
Ultima dezbatere, în comisia juridică din Camera Deputaţilor, a avut loc săptămâna trecută.
Preşedintele comisiei, Nicuşor Halici (PSD) a decis să trimită invitaţii către ministrul Justiţiei şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi către agentul guvernamental la CEDO, pentru a cere lămuriri despre această lege.
“Este absolut necesar ca iniţiativele legislative de acest gen să fie dezbătute pe larg, cu consultarea instituţiilor responsabile şi nu ar fi ceva ieşit din uzanţe ca la această consultare să chemăm şi asociaţiile profesionale, să ne spună cum văd fiecare aceste lucruri”, a spus Halici.