Despre posibilele efecte secundare ale tratamentului prin iradiere ne ofera amanunte conf. dr. Rodica Anghel de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”.
Iradierea distruge capacitatea de crestere si reproducere a tuturor celulelor regiunii tratate, fie celule canceroase, fie normale. Celulele canceroase sunt mai sensibile la actiunea radiatiilor ionizante decat cele normale. Daca tratamentul e administrat in momentul reproducerii celulei canceroase, iradierea impiedica divizarea, ducand la distrugere. Celulele canceroase cresc mai repede decat cele normale, fiind eliminate in proportie mai mare decat acestea.
Tratamentul e administrat 5 zile pe saptamana, timp de 4-6 saptamani. Totusi, radioterapia e o modalitate terapeutica ce poate determina aparitia efectelor secundare la nivelul tesuturilor normale. Aceste efecte sunt de obicei temporare si reversibile. Gravitatea lor depinde de tipul de cancer, de doza de radiatii administrata si de regiunea iradiata. Efectele secundare apar numai dupa realizarea unui numar de sedinte de iradiere, majoritatea lor manifestandu-se dupa 2-3 saptamani de tratament. Intensitatea efectelor secundare variaza de la o persoana la alta.
Efectele secundare generale sunt:
– oboseala – poate aparea in cursul iradierii indiferent de zona tratata;
– pierderea apetitului – in cursul tratamentului radiologic e necesar un regim alimentar;
– probleme emotionale.
Efecte secundare locale care pot aparea :
– la nivelul tegumentelor – eritemul, iritatia pielii, hiperpigmentarea tegumentului iradiat;
– la nivelul abdomenului si bazinului: tulburari gastro-intestinale (diaree, greturi, varsaturi, colici abdominale), tulburari urinare;
– la nivelul capului si gatului – pierderea parului, ce poate fi chiar definitiva, cefaleea, gura uscata, modificarea gustului, sensibilitatea cavitatii bucale;
– la nivelul sanului – principala reactie consta intr-o roseata a pielii, aparitia unei zone de iritatie la nivelul santului sub-mamar si o usoara marire de volum a sanului.
Pentru informatii si programari puteti contacta Fundatia Nationala de Oncologie „Sf. Anton”, din Calea Victoriei 1-5, sc. B, et. 6, ap. 72, tel. 314.69.33 sau 314.69.23.
Glivecul, pe lista medicamentelor gratuite
Glivec, cel mai nou produs pentru tratarea leucemiei, va fi prescris numai cu avizul comisiilor din institutele de specialitate sau din centrele universitare, din cauza costului foarte ridicat, a anuntat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Glivecul a fost introdus pe noua lista de medicamente gratuite, care se discuta la nivelul Comisiei de Transparenta a Ministerului Sanatatii. Costul tratamentului cu Glivec, medicament ce a primit autorizatie de punere pe piata in Romania la 22 iunie a.c., ar fi de circa 2.000 $ lunar.

 
 

Urmărește-ne pe Google News