O hotărâre finală a Curții Supreme de Justiție din SUA de a anula decizia istorică Roe vs. Wade ar putea duce la limitarea sau blocarea dreptului la avort în mai bine de jumătate din statele americane, scrie New York Times, care a analizat legislația pregătită în întreaga țară.

Oficiali și experți critici la adresa acestei decizii au avertizat în plus că anularea Roe vs. Wade ar pune în pericol și alte drepturi individuale, cum ar fi dreptul la contracepție sau dreptul persoanelor de același sex de a se căsători.

Cert este că decizia, care se află deocamdată în stadiul de proiect, a repornit un război cultural vechi în America deja divizată și ar putea cântări greu în rezultatul alegerilor legislative din noiembrie.

Marți, Curtea Supremă de Justiție a confirmat că proiectul de hotărâre dezvăluit de publicația Politico este unul autentic, dar nu final. Proiectul semnat de judecătorul Samuel A. Alito jr a fost distribuit printre judecătorii Curții Supreme în luna februarie și se bucură de sprijinul a cel puțin cinci dintre cei nouă membri ai Curții, însă o decizie finală nu este așteptată până în iunie sau la începutul lunii iulie.

Astfel de proiecte suferă în mod normal modificări, pe măsură ce fiecare judecător își exprimă poziția, iar uneori, judecătorii își pot schimba votul, astfel că rezultatul final ar putea fi unul mai strâns. Dar faptul că și Curtea are în acest moment o majoritate conservatoare sugerează că o decizie finală are șanse mari să meargă spre anularea Roe vs. Wade.

Dacă Curtea va adopta o decizie finală de anulare a Roe vs. Wade, dreptul constituțional la avort, stabilit de instanța supremă în anul 1973, va fi anulat. Fiecare stat va decide apoi dacă procedura este legală sau nu. Rezultatul ar fi un set de legi diferite în întreaga țară, cu excepția cazului în care Congresul intervine și stabilește din nou o politică unică.

O astfel de hotărâre ar oferi satisfacție unei mișcări de zeci de ani a conservatorilor, care susțin că viața începe la concepție și că decizia din 1973 a inventat un drept care nu exista în Constituție. În același timp, ar reprezenta o înfrângere devastatoare pentru liberalii care au căutat să protejeze dreptul femeilor.

Ce spun sondajele de opinie

În timp ce protestatarii liberali s-au adunat în fața instanței, scandând suficient de tare pentru a fi auziți din Capitoliul de peste drum, democrații președintelui Joe Biden au promis că vor face din dreptul la avort o problemă definitorie a alegerilor din toamnă. De partea cealaltă a baricadei, republicanii i-au acuzat pe liberali că au orchestrat scurgerea de informații pentru a intimida instanța, în timp ce președintele Curții, John G. Roberts jr, a cerut o anchetă.

Guvernatorii și parlamentarii din întreaga țară au luat deja măsuri pentru a se pregăti pentru o eră post-Roe. Statele liberale au promis să protejeze dreptul la avort în jurisdicțiile lor.

La rândul lor, liderii din state conservatoare precum Dakota de Sud, Arkansas, Georgia și Indiana au vorbit despre convocarea unor sesiuni legislative speciale pentru a interzice procedura de îndată ce Curtea Supremă se va pronunța, iar în Oklahoma, guvernatorul Kevin Stitt a semnat o lege care interzice avortul după șase săptămâni.

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a anunțat că va organiza săptămâna viitoare un vot pe tema legislației menite să instituie principiile Roe vs. Wade în legislația federală. Dar acțiunea ar fi una simbolică, deoarece democrații dispun de maximum 51 de voturi, sub pragul necesar de 60 pentru o astfel de măsură.

În acest timp, sondajele de opinie au arătat că majoritatea americanilor susțin cel puțin o anumită formă de drept la avort, chiar dacă sunt în favoarea unor restricții. Un sondaj realizat de CNN în ianuarie, spre exemplu, a arătat că doar 30% dintre americani doreau ca instanța să anuleze complet Roe vs. Wade, în timp ce 69% se opuneau.

Un sondaj Washington Post-ABC News publicat miercuri, dar realizat înainte de apariția ultimelor informații, arăta că majoritatea americanilor doresc ca instanța supremă să mențină legalitatea avortului. Sondajul relevă că 54% dintre americani cred că instanța ar trebui să mențină Roe vs. Wade, în timp ce 28% spun că decizia ar trebui să fie anulată.

Moștenirea lui Trump

Decizia Roe vs. Wade care în urmă cu aproape jumătate de secol a stabilit că Constituţia americană protejează dreptul femeilor la avort, a fost „complet lipsită de fundament de la început”, spune proiectul de hotărâre dezvăluit de Politico. „Considerăm că Roe vs. Wade trebuie anulată”, a scris judecătorul conservator Samuel Alito în document.

„Constituţia nu le interzice cetăţenilor din fiecare stat să reglementeze sau să interzică avortul”, mai spune judecătorul, care stabilește că, în opinia sa, „dreptul la avort nu este profund înrădăcinat în istoria şi tradiţiile naţiunii”.

Potrivit judecătorului, acest drept „nu este protejat de nicio dispoziţie din Constituţie”.

Până acum câțiva ani, perspectiva anulării Roe vs. Wade părea iluzorie. Dar lucrurile s-au schimbat odată cu sosirea lui Donald Trump, care a promis de la bun început că va numi în funcție judecători conservatori ce ar putea face chiar acest lucru.

Cei trei judecători numiți la Curtea Supremă de Trump au remodelat practic componența instituției, în care conservatorii, în număr de șase, au o supermajoritate.

Una dintre cele mai semnificative schimbări a fost cea din 2020, care a venit după moartea judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, o susținătoare dedicată a dreptului la avort. În locul ei, Trump a nominalizat-o pe Amy Coney Barrett, o conservatoare care se pronunțase în mod repetat împotriva avortului.

Cei trei judecători liberali au avertizat anterior cu privire la efectul unei astfel de decizii, spunând că anularea atât de rapidă a Roe vs. Wade după schimbarea componenței Curții ar afecta legitimitatea instituției.

Judecătoarea Sonia Sotomayor a insistat cu privire la această posibilitate. „Dacă oamenii vor considera că totul este politic, cum vom supraviețui?”, a întrebat ea. „Cum va supraviețui Curtea?”.

Însă începând din septembrie, Curtea Supremă începuse deja să transmită mai multe semnale favorabile celor care se opun avortului.

Mai întâi, instituția a refuzat să împiedice intrarea în vigoare a unei legi în Texas care limitează dreptul la avort la primele şase săptămâni de sarcină, comparativ cu două trimestre în cadrul legal actual.

La examinarea în decembrie a unei legi din Mississippi, care chestiona, de asemenea, perioada legală pentru avort, o majoritate a magistraţilor a lăsat de înţeles clar că sunt pregătiţi să modifice sau chiar să anuleze decizia Roe vs. Wade.

Legea din Mississippi este chiar cea care a declanșat reanalizarea Roe vs. Wade.

Până la 28 de state ar putea restricționa sau interzice avortul

Anularea Roe vs. Wade ar avea un efect direct și imediat în multe din statele americane. În total, avortul ar putea fi interzis sau strict restricționat în 28 de state în săptămânile și lunile următoare. În alte 22 de state, legislația va rămâne cel mai probabil neschimbată, permițând dreptul la avort.

Potrivit Institutului Guttmacher, o organizație care susține dreptul la avort, 58% dintre femeile americane de vârstă reproductivă – în jur de 40 de milioane – trăiesc în prezent în state care sunt „ostile” avortului, scrie site-ul NPR.

Astfel, mai mult de 20 de state au legi care ar putea restricționa sau interzice avortul destul de repede după ce Curtea Supremă va anula Roe.

În câteva state – Kentucky, Louisiana, Oklahoma, Dakota de Sud – interdicțiile ar intra în vigoare imediat. În altele, cum ar fi Idaho, interdicția ar intra în vigoare la 30 de zile după ce Curtea Supremă ar anula Roe vs. Wade. Alte state ar putea avea nevoie de o certificare din partea procurorului general al statului sau a unui consiliu legislativ pentru ca interdicția să devină lege, un proces care ar putea dura săptămâni.

Toate aceste state fac excepții de la interdicție în cazul în care viața sau sănătatea femeii este în pericol, dar multe dintre ele nu fac excepții pentru sarcinile care sunt rezultatul unui viol sau incest.

Cinci state au în vigoare legi privind avortul vechi de zeci de ani, care au fost invalidate de decizia Roe vs. Wade, dar care ar putea fi readuse la viață, deși aplicarea lor în fiecare stat rămâne incertă.

Statele care vor continua să permită avortul ar putea vedea un aflux de pacienți din alte state. După ce Texasul a promulgat anul trecut interdicția privind avortul, unii rezidenți au plecat în alte state pentru a face întreruperea de sarcină.

Astfel, în ultimele patru luni ale anului trecut, clinicile Planned Parenthood din statele din apropierea Texasului au raportat o creștere de aproape 800% a numărului de paciente care au venit din Texas pentru a face avort.

Experții au avertizat că femeile de culoare vor fi cele mai afectate de noile restricții privind avortul. Potrivit The Associated Press, femeile de culoare și hispanice fac avorturi în proporții mai mari. Femeile de culoare se confruntă, de asemenea, cu rate mai mari de sărăcie și ar putea avea dificultăți mai mari în a călători în afara statului pentru un avort.

Alte drepturi sunt în pericol

În timp ce anularea Roe vs. Wade ar reprezenta deja o lovitură devastatoare, o serie de experți juridici au avertizat că opinia judecătorului Alito ar putea conduce la anularea altor drepturi individuale câștigate în ultimele decenii, scrie Politico.

Liberalii au subliniat că viitoare decizii ar putea anula dreptul constituțional la căsătorie între persoanele de același sex, dreptul la contracepție și alte drepturi care se bazează pe o protecție constituțională a vieții private.

„Luați-o în serios” a scris pe Twitter fostul procuror Joyce White Vance, care a spus că dacă Roe vs. Wade cade, atunci alte drepturi private ar putea avea aceeași soartă.

Analiza aceasta se bazează pe felul în care a fost redactată opinia judecătorului Alito pe tema avortului. În opinia sa, Alito a respins însă preventiv acest argument. „Pentru a ne asigura că decizia noastră nu este înțeleasă greșit sau caracterizată greșit, subliniem că ea se referă la dreptul constituțional la avort și la niciun alt drept”, a scris el.

„Nimic din această opinie nu ar trebui să fie înțeles ca punând sub semnul întrebării precedentele care nu se referă la avort”, a subliniat el.

Dar mulți din tabăra liberală nu au încredere în acest lucru. Printre aceștia se numără chiar președintele SUA.

Anularea Roe. vs. Wade „ar însemna că orice altă decizie legată de noțiunea de viață privată este pusă sub semnul întrebării”, a declarat Biden marți ca răspuns la întrebările reporterilor.

„Dacă raționamentul deciziei, așa cum a fost publicat, ar fi susținut, o întreagă serie de drepturi sunt puse sub semnul întrebării”, a adăugat Biden. Președintele a făcut în mod specific referire la căsătoria între persoanele de același sex, care ar putea fi din nou interzisă în unele state.

Unii experți au subliniat că raționamentul specific al lui Alito pentru demontarea Roe vs. Wade nu este singurul argument care pune în pericol alte drepturi. Simpla decizie de anulare a unor decizii de referință vechi de 49 de ani înseamnă că drepturi mai noi, precum căsătoria între persoane de același sex, ar putea avea în scurt timp aceeași soartă.

Decizia Curții Supreme va avea efecte asupra alegerilor din toamnă

În vreme ce democrații nu pot face mare lucru pentru a împiedica o decizie a Curții, ei vor folosi hotărârea pentru a-și mobiliza baza electorală în vederea alegerilor legislative din luna noiembrie a acestui an.

Susținătorii dreptului la avort și aliații lor democrați au estimat deja că șocul deciziei Curții Supreme va avea un efect puternic până la campania electorală de toamnă și poate chiar mai departe, scrie Washington Post.

Acest lucru, au spus ei, ar putea transforma un scrutin care până acum părea a fi un referendum privind activitatea lui Biden. O transformare care ar putea reduce decalajul din sondaje, ce îi favoriza până în prezent pe republicani.

„Dreapta vrea să ducă această dispută într-un loc foarte întunecat, pentru care nu cred că americanii sunt pregătiți”, a declarat Anna Greenberg, o strategă democrată. „Politica pe criterii de gen a fost relativ absentă de ceva timp. Acest lucru o aduce în prim-plan și lucrurile vor fi foarte diferite față de ceea ce am văzut de mult timp”, a spus ea.

Republicanii și opozanții avortului au subliniat însă că și susținătorii lor vor fi energizați de o decizie pe care o așteptau de mult timp, în vreme ce probleme precum inflația și criminalitatea vor continua să influențeze deciziile alegătorilor la fel de mult sau mai mult decât dreptul la avort.

„O poziție fermă de apărare a dreptului la viață este un vot câștigător”, a declarat Kristi Hamrick, strategă a organizației Studenți pentru Viață, unul dintre cele mai mari grupuri anti-avort.

Evaluările contradictorii cu privire la impactul deciziei Curții asupra alegerilor din noiembrie au la bază multe necunoscute. În primul rând, proiectul de opinie nu reprezintă neapărat decizia finală a Curții, existând posibilitatea ca instanța să nu meargă atât de departe pe cât se arată în proiectul lui Alito.

De asemenea, este neclar dacă impactul unei astfel de decizii va rămâne la fel de puternic până în noiembrie.

În cele din urmă, afirmațiile democraților potrivit cărora atacul asupra dreptului la avort ar mobiliza baza lor electorală nu au fost niciodată verificate cu adevărat. Până acum.

Un strateg democrat apropiat de Casa Albă, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat în orice caz că o campanie electorală concentrată doar pe problema avortului nu ar fi adecvată.

„Acesta nu este mesajul nostru principal la jumătatea mandatului. O problemă nu este niciodată un mesaj”, a declarat strategul.

„Chestiunea dreptului femeilor la avort trebuie să fie îmbrăcată într-un cadru mai larg al drepturilor individuale”, a spus strategul, care a explicat că ținta ar fi astfel Partidul Republican, „care este orientat foarte mult spre intimidare și anularea acestor drepturi”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News