Aproape 90% din plantaţiile de caiși şi piersici de la Staţiunea de cercetare Dăbuleni, județul Dolj, au fost distruse din cauza variaţiilor de temperatură. Au fost 15 grade Celsius în decembrie, – 20 în ianuarie, iar în martie a căzut brumă.

”S-a constatat că toamnele sunt călduroase, pomii intră nepregătiţi în perioada de iarnă şi orice ger sub minus 20 de grade afectează această specie”,  a declarat Toma Vasile, cercetător ştiinţific Staţiunea Dăbuleni.

Plantanţiile de caişi şi piersici de la Staţiunea Dăbuleni se întind pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare. Este, de altfel, cea mai mare plantaţie de astfel de pomi fructiferi din judeţul Dolj, care numără peste 2.500 de copaci.

Şi localnicii din Dăbuleni care au plantat caişi şi piersici se plâng că anul acesta nu vor gusta din aceste fructe, ci vor cumpăra din supermerketuri. La nivelul judeţului Dolj sunt 59 de hectare de caişi şi piersici şi au fost afectaţi în proporţie între 80%.

Pagube însemnate și la Buzău

Un dezastru asemănător s-a constatat, săptămâna trecută, și la Buzău, unde producția de cireșe de mai și caise se anunță a fi compromisă în proporție de 70%, tot din cauza vremii.

”Consumatorii trebuie să-și ia adio de la cireșele de mai, anul acesta în zona Subcarpaților de Curbură nu vom avea practic acest mult așteptat fruct, căci în urmă cu circa două săptămâni, exact în timpul înfloritului, au fost temperaturi nocturne de minus 4, minus 5 grade Celsius, însoțite de brume groase, iar pierderile sunt consistente”, a declarat, pentru Agerpres, consilierul Eugeniu Caloian de la Direcția pentru Agricultură a Județului Buzău.

Citește și: Vești proaste de la Buzău: Cireșele de mai și caisele, compromise în proporție de 70%

Urmărește-ne pe Google News