Este cea mai mare contracție economică din ultimii 24 de ani, pe fondul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, fiind primul trimestru de scădere, economia nu este considerată că a intrat în recesiune.
În primele şase luni ale acestui an, economia României a scăzut cu 3,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe serie ajustată sezonier, şi cu 4,7% pe serie brută.
PIB-ul pierde 10,5% față de 2019
De asemenea, Produsul Intern Brut înregistrează o pierdere semnificativă, 10,5% mai puțin față de trimestrul doi din 2019.
Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat, joi seară, că şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit estimările referitoare la evoluţia economiei în acest an: o contracţie în creştere la 3,8%, faţă de 1,8% anterior.
Conform previziunilor economice din vara acestui an, publicate de Comisia Europeană, PIB-ul României va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, în 2020, un nivel similar cu cel previzionat în mai de Executivul comunitar.
Cum stau marile economii europene
Economia Franței a înregistrat o scădere de 13.8 procente în cel de-al doilea trimestru, sub impactul coronavirusului, potrivit datelor oficiale, citate de France24.
Căderea trimestrială a PIB-ului a fost mai bună decât cea estimată, dar mai rea decât a altor economii din Uniunea Europeană.
Evoluția negativă a PIB-ului în prima jumătate a lui 2020 este legată de închiderea activităților non-esențiale în contextul implementării restricțiilor din perioada martie-mai, susțin oficialii francezi.
Consumul populației este principalul motor al economiei franceze, iar acesta a scăuzt cu 11%. Investițiile au înregistrat însă o scădere și mai puternică, de 17.8%, iar, deloc surprinzător, transporturile s-au prăbușit cu 46%, în timp ce sectorul restaurantelor și cel al hotelurilor cu 57%.
Căderea economică înregistrată în cel de-al doilea trimestru de către Franța este mai puternică decât cea înregistrată de Germania – 10.1, Austria – 10.7 sau Belgia 12.2%
Mult mai prost chiar decât România stă Spania, care a înregistrat o scădere de 18.5% a PIB-ului.
Și economia Italiei s-a prăbușit sub efectul COVID: a pierdut 12.4 procente față de trimestrul trecut și o cădere de 17.3% față de aceeași perioadă a anului trecut.