epa08955843 A nurse prepares a dose of vaccine against covid-19 during the immunization process of older adults at long-term care institute for elderly people of Sao Paulo, Brazil, 21 January 2021. Brazil began the vaccination this week throughout its territory with only 6 million doses of Coronavac, which received the go-ahead from the regulatory agency on 17 January, as well as the formula developed by the AstraZeneca laboratory and the University of Oxford. EPA-EFE/SEBASTIAO MOREIRA
Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford are o eficacitate de 76% împotriva infecţiilor simptomatice timp de trei luni după prima doză. Eficacitatea sa crește până la 82,4% dacă doză de rapel este administrată la 12 săptămâni sau chiar după termen, potrivit unui studiu publicat marţi, relatează agenţia Reuters, citată de Agerpres.
Universitatea Oxford notează că aceste concluzii preliminare nu au fost încă evaluate de alte organisme competente. Ele susțin însă susţin decizia guvernului britanic de a extinde la 12 săptămâni intervalul dintre administrarea celor două doze pentru a creşte numărul persoanelor imunizate cu doza iniţială.
”Eficacitatea vaccinului după o doză unică de vaccin din ziua 22 până în ziua 90 post-vaccinare a fost de 76%, iar analiza modelată nu indică o diminuare a protecţiei în timpul acestei perioade iniţiale de trei luni”, afirmă experţii Oxford.
Conform cercetării, eficacitatea vaccinului AstraZeneca/Oxford a fost de 82,4% atunci când a doua doză a fost administrată la 12 săptămâni sau după acest termen, faţă de 54,9% în cazul injectării celei de-a doua doze într-un interval mai mic de şase săptămâni după prima doză.
Vaccinul Oxford/AstraZeneca este mai ieftin și nu trebuie păstrat la temperaturi la fel de scăzute ca în cazul vaccinului de la Pfizer, de -70 de grade Celsius.