Analiştii consideră că decizia autorităților de la Cairo este rezultatul „disperării” de a atrage valută şi a „stabiliza finanţele” Egiptului.
Planul de raţionalizare a energiei obligă toate instituţiile statului să-şi diminueze cheltuielile cu energia electrică şi impune diminuarea iluminării străzilor şi a pieţelor, acolo unde această măsură nu afectează siguranţa publică.
Totodată, centrele comerciale nu vor avea dreptul să stabilească temperatura aerului condiţionat sub 25 de grade Celsius, iar magazinele vor trebui să-şi ilumineze mai puţin faţadele.
Unităţile sportive trebuie să-și desfăşoare activităţile pe cât posibil în timpul zilei, iar dacă este totuşi nevoie de aprinderea instalaţiilor de iluminat, atunci acestea vor fi stinse imediat ce se încheie evenimentul sportiv.
Rămâne de văzut în ce măsură aceste decizii vor fi respectate într-o ţară unde, aşa cum se observă în fiecare noapte în capitala Cairo, risipa de energie electrică este un obicei.
Economia Egiptului, afectată de războiul din Ucraina
Deşi departe de Ucraina, Egiptul este totuşi afectat semnificativ de războiul din această ţară atacată de Rusia, importând anterior cantităţi notabile de produse alimentare din ambele ţări. De asemenea, conjunctura economică globală a intensificat presiunile inflaţioniste, lira egipteană devalorizându-se cu 20% începând din luna martie.
Guvernul de la Cairo negociază de mai multe luni cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) un acord pentru a-şi refinanţa datoria externă.
Aşadar, creşterea exporturilor de gaze ar fi binevenită în acest context în care Uniunea Europeană are la rândul ei mare nevoie de aceste gaze, după ce Rusia şi-a redus livrările ca represalii faţă de sancţiunile ce i-au fost impuse în urma agresiunii împotriva Ucrainei.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina