Un turist în vârstă de 28 de ani a fost atacat și târât sub apă de un rechin tigru în staţiunea Hurghada, joi, 8 iunie. Rechinul a fost ulterior prins și târât pe uscat de mai mulţi pescari din staţiunea egipteană.
Evenimentul vine la aproape un an după ce o turistă română a fost ucisă în urma unui atac al unui rechin, în timp ce înota în Marea Roșie, la sud de orașul Hurghada. Trupul neînsufleţit al acesteia a fost găsit sâmbătă, 2 iulie 2022, pe plaja din regiunea Sahl Hasheesh a staţiunii egiptene Hurghada. Potrivit raportului criminaliştilor, „moartea a survenit în urma pierderii sângelui şi a scăderii presiunii sângelui ca urmare a unui incident cu un animal”.
Cu o zi înainte, un rechin atacase o turistă austriacă în vârstă de 68 de ani, care înota la 150 de metri de ţărm, distanţă la care, în unele regiuni, apa ajunge abia până la genunchi. Turiştii au filmat totul de pe un ponton. Autorităţile egiptene şi lucrătorii în turism şi chiar turiştii români aflaţi în acea perioadă în staţiune Hurghada îndemnau la calm şi spuneau că un alt atac este improbabil.
Primul deces din 2023 cauzat de un rechin
Turistul atacat și ucis în urmă cu 10 zile înota departe de țărm și a fost lovit în mod repetat de rechin. Este primul deces din 2023 din cauza unei mușcături de rechin.
Rechinul prins a fost predat pentru mumificare înainte de a fi expus la muzeu, potrivit publicaţiei The New Arab. Cinci experți în îmbălsămare, specializați în domeniul mumificării organismelor marine, au luat parte la acest proces, arată publicaţia Egypt Independent.
Cum arăta rechinul?
Rechinul mumificat are o lungime de aproximativ trei metri și 25 de centimetri, este de sex feminin, cântărește 500 de kilograme și are o vârstă de aproximativ opt ani. Biologii marini au constatat că, atunci când a fost prins, rechinul se afla în perioada de gestaţie, care durează între 15 şi 16 luni.
Rechinii tigru sunt considerați al doilea cel mai periculos tip de rechin, după rechinul alb, a explicat Ashraf Seddik, specialist în pescuitul marin la Institutul Național de Oceanografie și Pescuit, pentru Egypt Independent. Potrivit acestuia, rechinul tigru se găsește în număr mic în Marea Roșie și trăiește la adâncimi de până la 600 de metri. Își poate prinde însă prada chiar la o adâncime de mai puțin de doi metri, a explicat Seddik.
Autoritățile au redeschis plajele închise în urma atacului. Zona redeschisă se întinde de la vechea plajă Sheraton până la plaja Sinbad.
Românii au început să vină în număr mare în staţiunea de la Marea Roşie din 2017, când companiile aeriene au înfiinţat zboruri directe sau curse charter. Dincolo de peisajele pitoreşti şi activităţile din Marea Roşie, un motiv important îl reprezintă preţurile mici.