Festivitățile au avut loc la capătul unor decenii de lucrări de restaurare, arheologii egipteni reușind să readucă la lumină drumul sacru, de aproape 3 kilometri lungime, care leagă două dintre cele mai mari temple ale orașului, Luxor și Karnak.

Evenimentul a inclus o reconstituire a Festivalului Opet, care avea loc anual în Egiptul antic, un carnaval organizat de dinastiile egiptene în prezența regilor, pentru a celebra râul Nil și fertilitatea.

Deși este vechi de 3.400 de ani, drumul cunoscut și sub numele de Calea Berbecilor sau Calea Zeilor a fost descoperit pentru prima dată la sfârșitul anilor 1940, potrivit Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

Pavat în blocuri de gresie, drumul este mărginit pe ambele părți de peste 1.050 de sfincși și statui cu cap de berbec. A fost folosit de-a lungul mai multor dinastii egiptene, pe parcurs fiind ridicate diferite construcții anexe, inclusiv băi, o zonă de fabricare a ceramicii sau de depozitare a vaselor pentru vin.

Ministerul Turismului și Antichităților a descris situl drept „cel mai mare muzeu în aer liber din lume”, adăugând că scopul proiectului este de a promova turismul în Luxor și de a evidenția diversele sale componente arheologice.

Autoritățile egiptene speră ca evenimentul să impulsioneze sectorul turistic, afectat de tulburările de pe scena politică și de pandemie.

Turismul este o sursă foarte importantă de locuri de muncă pentru egipteni, iar potrivit Reuters, veniturile din acest domeniu au scăzut la aproximativ 4 miliarde de dolari în 2020, față de 13 miliarde de dolari, în 2019, înainte de pandemie.

Urmărește-ne pe Google News